ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

AKP’nin Alevilerin sorunlarını çözme iddiasıyla gerçekleştirdiği 7 çalıştay sonuçsuz kalırken bu kez de örgütleri ayrı ayrı çağırarak toplantı yapması ve cemevleri ile ibirlikte irfan evlerinin de örgütlerin önüne konulması tartışmalara yol açtı. AKP’nin geçmiş dönemdeki uygulamalarının yineleneceği, bu kez cemevleri söylemiyle irfan evlerinin kurumsallaştırılması kaygısını taşıyan bazı örgütler, Adalet Bakanlığı’nın çağrısını yanıtsız bırakarak görüşmelere katılmama kararı aldı. Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Baki Düzgün önceki günkü toplantıya katılmadı.

İrfan yerleri yoktur
BirGün’e konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Gani Kaplan “Görüşmelere katılmadık. Taraflara gündem önceden iletildi. Davutoğlu plan yaptıklarını bir plan çerçevesinde görüşmeleri yürüteceklerini dile getirdi. Ayrıca biz dedelere sorduk, araştırdık Alevi kültüründe ‘irfan evleri’ diye bir kelime geçmiyor. Bunlardan dolayı biz Alevi kültüründe yer almayan bir konuyla ilgili düzenlendiği bilinen bu toplantıya katılmama kararı verdik. Bizim isteğimiz cemevlerinin yasal statüsü ve köy kanunu ile imar kanunlarında cemevlerinin yerinin olmasıdır” dedi. Alevilerin, Diyanet Başkanlığı içerisinde açılacak bir kurula bağlanmaya çalışıldığını da ifade eden Kaplan, “Aleviler olarak İslamı da diğer inançları da içimizde barındırıyoruz. Ancak Diyanet içerisinde bir kurul kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de 21 Mart’ta TBMM’ye sunulacağı belirtilen yasa tasarısını görmek istediklerini bu nedenle görüşmelere katıldıklarını söyledi. Ancak önceliklerinin cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması olduğunu kaydeden Geçmez, birincil ve ikincil sorunları ile ilgili bir rapor hazırladıklarını ve gündemlerinin bununla sınırlı olduğunu bildirdi.
Hükümet, beş oturum olarak planlanan görüşme programını katılan örgütlerle sürdürecek.

Kaynak: Birgun.net