BİRGÜN/ANKARA

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Başbakan Binali Yıldırım’a Alevi kurumlarına yönelmesi olası saldırılarla ilgili istihbarat bulunup bulunmadığını ve bunları önlemeye yönelik tedbirleri sordu.

Tüm, Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Alevilerin 15 Temmuz sürecinde de Cumhuriyet ve demokrasinin yanında olduklarını, bu durumu içine sindiremeyen karanlık odakların Alevi Dergahlarına, Cemevlerine ve kurumlarına saldırdığını bildirdi.

İstanbul Küçükçekmece’deki Garip Dede Kültür Ve Cem Evi Derneği’ne saldırıda bulunulduğunu hatırlatan Tüm, ‘Cem Evi’ne bir cenazenin beklendiği ve kalabalık bir insan topluluğunun olduğu sırada yapılan bu çirkin saldırı zamanlama açısından manidardır’ dedi.

“Ortaya bir adet mermi bırakıldı”

‘’Kuru sıkı’’ diye tabir edilen silahla yapılan saldırı sonrası bir adet “mermi”nin ortaya bırakılmasının da düşündürücü olduğunu bildiren Tüm’ün, Binali Yıldırım’a yönelttiği sorular şöyle:

‘’15 Temmuzdan sonra Alevi Kurumlarına yapılan saldırı sayısı nedir?‘’

17 Ağustos’ta Garip Dede Cem Evine yapılan saldırının failleri yakalanmış mıdır? Bunlar kimlerdir? Hangi örgüte mensupturlar?

Alevi kurumlarına karşı olası bir saldırı istihbaratı var mıdır? Bu konuda ne gibi önlemler alınmaktadır? Kurumlar uyarılmış mıdır? Yakın koruma önlemleri almayı düşünüyor musunuz? Alevi Kurumlarının korunmasına dair yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

Yaşanılan süreç de göz önünde bulundurularak Alevilerin eşit yurttaşlık bağlamında inanç merkezleri gibi temel sorunlarını çözüme kavuşturacak yasal düzenlemeler yapacak mısınız? Hükümetin, ayrımcılığı ortadan kaldıracak yeni bir politikası var mıdır? Bunlar nelerdir? Bunun için bir süre öngörülmüş müdür?’’

Kaynak: Birgun.net