ZEYNEP KURAY
[email protected]
@zeynokuray

Özgür Gündem ile dayanışmak amacıyla ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katılan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı (TİHV) Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, gazeteci-yazar Ahmet Aziz Nesin ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RFS) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun tutuklanması Özgür Gündem önünde protesto edildi.

Aralarında DİSK, KESK, İHD, THİV, TTB, TMMOB ve TGS ve BirGün gazetesinin de yer aldığı çok sayıda kurum, önce İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Özgür Gündem gazetesine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. Dayanışma ziyaretinin ardından gazete binasının önünde açıklama yapıldı. İlk sözü alan DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı gazeteci Faruk Eren, sendikalar ve meslek örgütleri olarak özgür basına yönelik baskılara karşı dayanışma içerisinde olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Eren’in ardından söz alan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç ise, “Bu iktidarın alenen savaşa davetidir. Gazeteciliği yok etmek ve ülkeyi karanlığa sürmek isteyenlere karşı direnmeliyiz” dedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyet (TGC) Başkanı Turgay Olcayto da, “Türkiye’de ifade özgürlüğünün olmadığını biliyoruz, ama umudumuzu yitirmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe ise Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in tutuklanmasının dayanışmaya vurulan bir darbe olduğunu belirtti. Şebnem Korur Fincancı’nın hayatını, tüm dünyada hüküm süren işkencelerin ve insan hakları ihlallerinin önlenmesine adadığını vurgulayan Efe, “THİV olarak, bu hukuksuz uygulamalar sonlanıncaya kadar, yaşadığımız coğrafyada ve tüm dünyada işkence ve insan hakları ihlalleri bitene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” diyerek tepkisini dile getirdi.

‘Gözdağı veriliyor’

Türk Tabipleri Birliği ve KESK, DİSK Ortak Platform adına söz alan Raşit Tükel de, baskıların tek amacının özgür ve bağımsız medya kuruluşlarına, basın özgürlüğüne ve anti demokratik uygulamaların son bulması için mücadele eden kişilere bir gözdağı olduğunun altını çizdi.

Tükel’den sonra söz alan Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakkı Boltan, Özgür Gündem gazetesi önünde gösterilen dayanışmayı büyüterek genişletmek gerektiğini söyledi.

Hilal Nesin de eşi Ahmet Nesin ile gurur duyduğunu belirterek, “Eşim sadece halkların haber alma hakkını savunduğu için tutuklandı” dedi. Şebnem Koru Fincancı’nın kızı Kardelen Fincancı ise, “Bir dönemin sonuna geldik. Ya da annemin de dediği gibi başlangıcına geldik” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından ortak basın açıklamasını Özgür Gündem gazetesi Yazı işleri Müdürü İnan Kızılkaya okudu. Kızılkaya, Saray’ın siparişi üzerine 3 genel yayın yönetmeninin tutuklandığını belirterek, “Burada ‘Siz Gündem’e yaklaşırsanız yanarsınız’ demek istiyorlar. Ama onlar ne kadar netse, bizde o kadar netiz. Dayanışma kızdırıyorlarsa onları, demek ki doğru yoldayız” dedi.

İmza kampanyası

Fincancı, Öndroğlu ve Nesin’e destek için Türkiye’deki gazeteciler ile RFS imza kampanyası başlattı. Gazetecilerin, “Biz de nöbetçi yayın yönetmenliğine hazırız” imza kampanyasına 108 gazeteci imza atarak destek verdi. RFS’nin imza kampanyasına ise şu ana kadar 3 binin üzerinde kişi imzalarıyla destek verdi.

“Saray’ın basın danışmanı olmayacağız”

Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için başlatılan ‘nöbetçi yayın yönetmeni’ kampanyasına destek veren Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması Galatasaray Meydanı’nda da protesto edildi. AKP’nin tüm gazetecileri Saray’ın basın danışmanı olarak görmek istediği belirtilerek, “Halkın haber hakkı için bunu reddediyoruz, biat etmiyoruz” denildi.

TGS adına basın açıklamasını okuyan gazeteci Ahmet Şık, Ocak ayından bu yana 14 D muhabirinin tutuklandığını, cezaevindeki gazeteci sayısının 38’e yükseldiğini aktardı. Şık, “Bizler baskı altında tutulan, hapsedilen tüm meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağımızı bir kez daha duyuruyoruz. Adliye ve cezaevleri önlerinde, sokaklarda adalet istemeye devam edeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in cezaevinden gönderdiği mesajlar okundu.

Kaynak: Birgun.net