Bekir Özgür Aybar [email protected]

Ortaçgil müziğinin en büyük yanı ne diye sorsanız hiç düşünmeden “her zaman yeni kalabilmesi” derim. Onun parçaları zamana karşı kaybetmedi. Bu cümle klişe mi, bence değil. Çünkü O hayatın içinde savrulmamak için direnen görece basit ve içten hikâyeleri aktardı. Her an bu suretteyiz. “Beni birkaç yüz kişi bilse yeter” demişti bir röportajında, ama çok daha fazla insana dokundu. “Yola Ortaçgil olmak için çıktım, geldiğim noktada bir pop yıldızıyım” diyen Teoman gibi kaybolmadı da. Ortaçgil, hep Ortaçgil olarak kaldı. Tıpkı hayranı olduğu Beatles’ın hep Beatles kalması gibi.

Bülent Ortaçgil külliyatındaki albümler bir süredir plak formatına aktarılıp yeniden basılıyor. Oyuna Devam ve Bu Şarkılar Adam Olmaz gibi klas Ortaçgil kayıtlarının ilk plak baskıları Rainbow Records aracılığıyla gelmişti. Bu seri 2010 çıkışlı Sen albümünün tekrar baskısıyla devam ediyor. Ada Müzik etiketli bu uzunçalar müzisyenin şimdiye kadarki son stüdyo çalışması. Günümüze en yakın bu Ortaçgil şarkıları artık plakta da var.



Sen’de bulunan on şarkı boyunca denize yakın, hatta denizin içinden şarkılar duyuyoruz. Temelde oluşumu kırk yıldan fazla süren gitar-vokal merkezli Ortaçgil soundu mevcut. Buna ek olarak yaylıların ve diğer alt enstrüman kanallarının varlığı albümün tavrını anbean güçlendiriyor. Tam burada albüme eşlik eden Baki Duyarlar, Cem Aksel, Gürol Ağırbaş ve Birol Ağırbaş’a değinelim. Sen’in sirayet ettiği özgün geçişlerde bu isimlerin de rolü olduğu muhakkak.

“Hoş geldin değil, hoşça kal acıtır” diyor bir yerde Ortaçgil. Bunu o kadar dipten söylüyor ki, tüm yaşamın hoş geldin ile hoşça kal arasındaki ince bir çizgiden ibaret olduğunu belirtmeye bile lüzum görmüyor, onu sen anlıyorsun. Belki de en vurucu sözü daha ikinci şarkıda, Denize Doğru’da kayda alıyor: “Adını düşürenlere üzülsen değmez / sesini kaybedenlerin bir şarkısı olmaz.”

Sesini kaybetmedi Ortaçgil. Hem sürekli göz önünde olmamayı, hem de kaybolmamayı başardı. Yüzünü Dökme Küçük Kız, Gece Yalanları, Eski Defterler… Tabii ki bir de Sen. Hâlâ yakınımızda. Sizi bilmem, ama benim için bu albümler hiç eskimeyecek.

Kaynak: Birgun.net