Earthshipkelimesi duyulmadık, bilinmedik bir kelime olsa da Lethbridge’in kuzeyindeki vadide, Alta’da Kanada‘nın en sürdürülebilir Earthship evlerinden biri yapıldı.

Kinney ailesine ait bu ev, betonla kaplı 12 bin konserve vegeri dönüşümlekullanılan eski kirli otomobil lastiklerinden oluşuyor. Üç yatak odalı bungalov tarzı ev, metal çatısı sayesinde yağmur suyunu topluyor, evde arıtılıp filtreleniyor ve içme suyu haline getiriliyor. Yapı tam işlevli tuvaletlere ve bahçeye sahip, bunun yanı sıra güneş ve rüzgardan elektrik elde ediliyor.

Evin ortağı, eski gaz ve petrol işçisi Glen Kinney,Calgray Herald‘a yaptığı açıklamada; “İnsanlar Earthship kelimesini ilk duyduklarında hippi tarzı levha çatı türü şeyler düşünüyorlar” diyor. Diğer ortak Duncan Kinney‘in Huffington Post Canada‘ya yaptığı röportajda ise; “Yapı geçen yıl şaşırtıcı şekilde beş haftada tamamlandı. Tasarım yalnızca altı konseptle çözümlendi” diye tüm işlemi şöyle sıralıyor:

1. Yapıda elektrik üretimi
2. Yağmur suyunu içme suyuna çevirmek
3. Yapıda atık su arıtması
4. Pasif ısıtma ve soğutma
5. Gıda üretimi
6. Mevcut malzemeleri kullanmak

Earthship kelimesi Mimar Michael Reynolds adına ticari marka olarak tescillendi. Mimar, evlerin bağımsız tekneler gibi işlediğini ve daha çok gemilere benzediklerini düşündüğü için bu isimde karar kılmış. Bu yapı konsepti Çöp Savaşçıları adlı belgesel ile popülerlik kazandı.

Kinneyler alternatif ev kavramlarıyla birkaç yıl önce, gazeteci Chris Turner tarafından yazılmış Earthship hakkındaki bir kitabı okuyan ailenin genç bir üyesi tarafından tanıştırıldılar. Kavramla tanıştıktan sonra Kinneyler kendi projelerine başlamadan önce, diğer Earthship yapılarında gönüllü olarak çalıştılar ve tecrübe kazandılar. Kinney ailesi Earthship planlarını Global Model’den aldı ve birkaç değişiklik yaptı. Hali hazırda döşeme ve birkaç bitirici rötuş ihtiyacı olsa da Kinney röportajında yaklaşık 186 metre karelik bitmiş kısmıyla yapıdan etkilendiğini belirtiyor.

Umarız bu akım Earthship’lere olan ilginin yanı sıra klasik binalarda pasif ısınma kavramına olan ilgiyi de arttırır.

Gaia Dergi

Kaynak: Birgun.net