İçişleri Bakanı Efkan Ala istifa etti. Ala’nın Erdoğan’ın isteği üzerine görevini bıraktığı belirtilirken, yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu atandı. İçişleri Bakanı olarak atanan Soylu’nun yerine de eski Sağlık Bakanı Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu atandı.

İstifa ve atamalara Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın Kaçak Saray’daki sürpriz görüşmesinde karar verildi. Erdoğan, Başbakan Yıldırım’ı dün Kaçak Saray’da kabul etti. Görüşme saat 19:00’da başladı, 20.00’da sona erdi. Başbakan Yıldırım görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı’ndan istifa ettiğini duyurdu. Yıldırım, istifa eden İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yerine Süleyman Soylu’nun getirildiğini açıkladı.


Saray’da sürpriz görüşme
Yıldırım, Ala’nın istifasının ardından yapılan atamaları şu sözlerle duyurdu:
“İçişleri Bakanımız Bursa Milletvekili Efkan Ala’nın istifasıyla boşalan Bakanlığa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, boşalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına da Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu atanmıştır.”

Yıldırım, “İçişleri görevini bırakan Efkan Ala’ya yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Mehmet Müezzinoğlu tekrar kabinede
Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı görevine gelmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Mehmet Müezzinoğlu getirildi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın istifasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği iddia edildi. Ala’nın istifa kararından önce Cumhurbaşkanı’yla görüşmediği öğrenildi.

İçişleri Bakanlığı’na Efkan Ala’nın yerine getirilen Süleyman Soylu ilk değerlendirmesinde, ‘Benim için de sürpriz oldu’ dedi.

***

Bir zamanlar Erdoğan’ın gözdesiydi

Efkan Ala, 64’üncü Hükümette İçişleri Bakanlığı görevine getirilmişti. 1 Kasım seçimlerinden sonra kurulan 65. hükümette de aynı göreve devam etti. 15 Temmuz darbe girişimine karşı en sert mesajları veren ve tasfiyelere imza atan Ala Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en güvendiği isimlerin başında yer alıyordu. Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan 8 çocuklu ailenin, en büyük çocuğu olan Ala, 1965 yılında dünyaya geldi. İlkokulu bitirdikten sonra 1976 yılında İmam Hatip Lisesi’ne kaydoldu, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi.

Mezuniyetten bir yıl sonra kaymakamlık stajına başlayan Efkan Ala, iki yıl Sakarya Valiliği maiyet memurluğu, bir yıl İngiltere’de hizmet içi eğitimden sonra, ikişer yıl Dernekpazarı ve Kabataş ilçelerinde kaymakamlık, Tunceli’de ise vali yardımcılığı yaptı.

30 Ocak 2003 tarihinde Batman Valisi olarak atandı. 14 Eylül 2004 tarihinde Diyarbakır Valisi olarak atandı. 8 Eylül 2007 tarihinde atandığı Başbakanlık Müsteşarlığı görevini 25 Aralık 2013 tarihine kadar yürüttü.

2013-2015 tarihleri arasında İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde Erzurum’dan, 1 Kasım Genel Seçimlerinde Bursa’dan milletvekili seçildi.24 Kasım 2015 – 24 Mayıs 2016 tarihleri arasında 64’üncü hükümette İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. 24 Mayıs 2016 tarihinde 65’inci hükümette de İçişleri Bakanı olarak yer aldı.

Kaynak: Birgun.net