Aydın'da bazı erkek arıların göz ve kafalarının beyaz olması üzerine yapılan araştırmada, aynı kolonide bulunup 'akraba evliliği' yapan arıların yumurtalarından çıkan yeni erkek arıların beyaz başlı ve kısır olduğu belirlendi.

Efeler ilçesi Çiftlik köyünde meydana gelen olayın, nadir rastlanan bir durum olduğunu belirten Arı Teknikeri İbrahim Altıntaş, “Arılar doğal dengeye ve tabiat kurallarına en fazla riayet eden hayvanların başında gelir. Bu durum doğal dengenin bozulduğunun bir göstergesidir” dedi.

"KOVANLARDAKİ ANA ARILAR DEĞİŞTİRİLEREK SORUN ÇÖZÜLEBİLİR"

Hürriyet'in haberine göre, Altıntaş şöyle konuştu: “Bu yıl kovanlarda çok nadir rastlanan bir durum ile karşılaştık. Çeşitli bölgelerden gelen şikayetlerde kovanlarda gözleri ve başı beyaz erkek arılar görülmeye başlandı. Buna istinaden de erkek arılarda çiftleşme isteksizliği ve çiftleşmeme sıkıntısı olunca konuyu incelemeye başladık.
Yaptığımız araştırmalar sonucu sıkıntının halk dilinde akraba evliliği diye tabir edebileceğimiz bir nedenden kaynaklandığı belirlendi. Yani akraba evliliği sonucu oluşan erkek arılar beyaz başlı ve kısır olduğu tespit edildi. Sorunun çözümü kovanlardaki ana arıların değiştirilmesinden geçiyor. Bu sorunla karşılaşan arıcılarımız kovanlardaki ana arılarını değiştirerek sorunu çözebilir."

Kaynak: Birgun.net