İstanbul ve Ankara’da önceki akşam saatlerinde yapılan alçak uçuşla başlatılan darbe girişimine emek örgütleri sert tepki gösterdi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) -Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından yapılan açıklamalarda demokratik bir Türkiye’yi askerin değil, emekçilerin tesis edeceği vurgulandı.
Emek örgütleri tarafından yapılan açıklamalar şöyle:

‘Karanlığa teslim olmayız’
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: Sömürü, baskı, zulüm düzeninin çeşitli savunucuları el birliğiyle ülkeyi mahvettiler. Bu durumdan çıkış yolu askeri darbeler değildir. Şu an süren kavga bizim için verilen bir kavga değildir. Bizim kavgamız aynı zamanda bu kavganın tarafları iledir. Bizim kavgamız sömürü, baskı, zulüm, işsizlik, yoksulluk düzeniyle, bağımsızlık, cumhuriyet, laiklik, demokrasi, emek ve barış düşmanlarıyladır. Bu nedenle, ne AKP karanlığına teslim olacağız, ne de çözümü darbelerde arayacağız.

Askeri darbe girişiminin, camilerden okunan ve halk üzerinde daha ağır bir diktatörlüğe varacak olan cihat çağrılarına dönüşmesi ile yeni bir kaotik ortama giriyoruz. Bu sürecin görünen sonucu, eğer mücadele etmezsek açık bir diktatörlük, açık bir faşizm ve başkanlık rejimi olacaktır. Buna izin vermeyeceğiz. Bu ülkenin halktan, emekten, barıştan ve demokrasiden yana güçleriyle birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Örgütlü halkı hiçbir güç yenemez. Birbirimize güvenerek, bunu kanıtlayacağız. Bütün sömürücüleri, zalimleri, istismarcıları hayatımızdan kovacağız.

‘Birlikte mücadele şart’
DİSK Yönetim Kurulu: Askeri darbe girişimini şiddetle protesto ediyoruz. Darbelerden ve baskı rejimlerinden en büyük zararı görmüş, faaliyetleri durdurulmuş ve yöneticileri darbeciler tarafından idamla yargılanmış bir işçi örgütü olan DİSK, darbelerin demokrasi ve işçi haklarına verdiği zararların bilincinde olarak, kimden gelirse gelsin demokrasiye ve özgürlüklere kast eden her türlü askeri ve sivil darbeye ve diktaya karşıdır. Ülkemiz darbecilerden darbeci, diktatörlerden diktatör seçmeye mahkûm değildir. Emek, demokrasi ve barış güçlerinin birlikte mücadelesi dışında hiçbir yol Türkiye’yi içinde bulunduğu bu karanlık tablodan çıkaramaz.


‘Her türlü darbeye karşıyız’
KESK: Kuruluşundan bugüne demokrasi ve özgürlüklerden yana olan ve mücadele eden Konfederasyonumuz her türlü darbeye karşı mücadele etmeye devam edecektir.

‘Demokrasiye sahip çıkalım’
TTB Merkez Konseyi: Tüm darbeleri ve darbe girişimlerini kınıyor, lanetliyor, karşısında olduğumuzu bildiriyoruz. Her türlü anti-demokratik girişim, şiddet ve baskının karşısındayız ve her koşul altında demokrasiyi, özgürlükleri, barışı ve yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Zor bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde emek ve barış güçlerini bir arada durarak demokrasiye sahip çıkmaya, demokrasi mücadelesine destek vermeye davet ediyoruz. Olaylarda yaşamlarını yitiren yurttaşlarımızın ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

‘Baskılara karşı mücadelemiz sürecek’
Eğitim Sen: Mücadele tarihi boyunca darbelerin, baskıların ve anti demokratik uygulamaların hedefi olan Eğitim Sen, nereden gelirse gelsin her zaman darbelere karşı olmuş, darbelerin asıl hedefinin emek ve demokrasi mücadelesi olduğunu savunmuştur. Uzun süredir ülkemizde yaşanan sivil darbe girişimleri ve ülkeyi tek adam diktatörlüğüne götürmeye çalışan her türlü girişimin karşısında durmak, emek ve demokrasi mücadelesi açısından olmazsa olmazımızdır. Eğitim Sen olarak, yıllardır bir taraftan emek, demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi yürütürken, diğer taraftan asker ya da sivil, her türlü darbeye karşı olduğumuzu açık bir şekilde ifade ediyoruz. Ülkenin içinde bulunduğu koşulları kendi siyasal hedeflerine ulaşmak için fırsata çevirmeye çalışanlara, iktidarın önümüzdeki dönemde daha da artması beklenen baskıcı, otoriter, ve dayatmacı politikalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir.

Laik Türkiye’yi emekçiler kuracak
DİSK / Birleşik Metal-İş Sendikası: Ülkemiz geçmiş günlerden bugüne defalarca darbe girişimlerine ve darbelere tanıklık etmiş ve bunun acısını uzun yıllar üzerinden atamamıştır. Geçmişten bugüne demokrasinin, hukukun, en temel insan haklarının askıya alınması, özgürlüklerin yok edilmesi anlamına gelen darbelerden, emek düşmanı yönetimlerden en büyük zararı halkımız ve emekçiler görmüş ve ağır bedeller ödemiştir. Hangi darbeci ve otoriter zihniyetten gelirse gelsin, hukukun devre dışı bırakılması, Anayasa’nın askıya alınması, özgürlüklerin kaldırılması asla kabul edilemez. Türkiye emekçileri kararlılık ve sağduyu içinde hepimizin ihtiyacı olan laik, demokratik, bağımsız, sosyal hukuk devletini yeniden tesis edecektir.

***

Özgür basını savunmaya devam

Türkiye Gazeteciler Sendikası: TSK içerisinde bir grup askerin darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması Türkiye halkı için memnuniyet vericidir. Tarihi boyunca birçok darbe görmüş, halkı zulme uğramış, öldürülmüş, tutuklanmış, faili meçhullere kurban gitmiş bir ülkenin gazetecileri olarak darbelere karşı olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Darbeciler, halkın doğru haber almasını engellemek için YeniŞafak fotomuhabiri Mustafa Cambaz’ı öldürdü, TRT’ye zorla girerek gazetecilere bildiri okutturdu, CNN Türk ve Kanal D yayınını sonlandırdı, Hayatın Sesi, Halk TV, Ulusal Kanal, Cem TV’nin yayınını kesti, yine de gerçeklerin halka ulaşmasını engelleyemedi. İktidarın uyguladığı politikalar nedeniyle onlarca meslektaşımız cezaevlerinde tutsakken, yüzlerce meslektaşımız haberlerinden dolayı yargılanıyorken dahi darbeye karşıyız. Çünkü yaşananlar göstermiştir ki darbeciler basın ve ifade özgürlüğünü tamamen ortadan kaldıracaktır. Türkiye bir an önce demokratikleşmeli, cezaevlerindeki gazeteciler serbest bırakılmalı, davalar düşürülmelidir. Emek ve demokrasiye sahip çıkacağımızı, basın ve ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.

Kaynak: Birgun.net