Suudi Arabistan’la birlikte Suriye’ye girmenin yollarını arayan Türkiye’nin Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolündeki bölgeleri vurmasının yankıları devam ederken, AKP hükümeti savaş çığırtkanlığını da bırakmıyor.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azez’in düşmesine izin vermeyeceklerini söylerken YPG’ye de “Çekilmezlerse o havaalanı kullanılmaz hale gelecek” sözleriyle gözdağı verdi.
Resmi ziyaret için Ukrayna’ya hareketinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in kendi koşullarını reddederek YPG’nin geri çekilmeyeceğini söylemesinin bir anlamı olmadığını belirtti.

Davutoğlu, “YPG Azez’den uzaklaştırıldı. Azez’in düşmesine izin vermeyeceğiz. YPG Fırat’ın batısına, Afrin’in doğusuna geçemeyecek” diye konuştu.

YPG’nin Türkiye’nin bombaladığı Minnig Hava Üssü’nden de çekilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Azez’e yaklaşırlarsa en şiddetli tepkiyi görürler. Azez’in düşmesine izin vermeyeceğiz. Bunu çok net bütün dünya bilmeli. Çekilmezlerse o havaalanı kullanılmaz hale gelecek.”

‘İŞGALCİ DEĞİLİZ'
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile düzenlediği basın toplantısında da gündeme dair konuşan Ahmet Davutoğlu, bu kez “Türk askeri Suriye’ye girdi” iddialarını yalanladı. Başbakan, “Şu anda Türkiye güvenlik güçlerinden hiçbir unsur Suriye içinde değildir. Türkiye, Suriye halkının yanındadır ancak Suriye’de hiçbir zaman işgalci olmamıştır” dedi.


Suriye, Türkiye’nin cumartesi günü ağır makineli silahlarla donatılmış 12 kamyonetle birlikte yaklaşık 100 silahlı kişiyi Bab-u Selam Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye gönderdiğini öne sürmüştü. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise 450 askerin orta ve ağır silahlarla Hatay sınırına yakın İdlib’deki Atme ve Bab el Selam sınır kapılarından içeri girdiğini iddia etmişti. Askerlerin buradan da Halep’e geçeceği öne sürülmüştü.


İddiaları reddeden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ‘Türk askerinin Suriye’ye girmesi gibi bir düşüncelerinin olmadığını’ söylemişti.

‘SOVYET DÖNEMİ BİTTİ’
Öte yandan AKP’nin Suriye’deki savaşı ilk günden itibaren körüklediğini, cihatçı çetelere verdiği desteği yok sayan Davutoğlu, Rusya’yı uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı. Ukrayna’yı da koz olarak kullanan Davutoğlu, “Rusya’nın yapması gereken balistik füzeler, bombalar atmak yerine Suriye ve Ukrayna halkına saygı göstermektir. Buradan bir kez daha şunu ifade etmek isteriz ki Rus yetkililere, Sovyetler Birliği dönemi 25 yıl önce bitmiştir” diye konuştu.

‘TEDBİRİMİZİ ALIRIZ’
YPG’yi Rusya’nın Suriye’deki enstrümanı olarak değerlendiren Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Rusya, Türkiye’yi sıkıştırabilmek için de bu araçları kullanıyor. Dolayısıyla tutumumuzun son derece meşru bir temeli var. Birincisi Türkiye, kendi güvenliğini korumak için her türlü tedbiri alır. Hiçbir ülke Suriye’deki gelişmelerden Türkiye’deki kadar etkilenemez. İkincisi Suriye içindeki gelişmeler bağlamında da ılımlı muhalefeti yok etmeye ve Halep-Türkiye koridorunu Azez üzerinden de YPG ile kapatma, sonraki aşamada da Azez’in de doğusuna geçerek, YPG’nin Kobani’den gelen muhtemel YPG’lilerle birleşme gibi teşebbüsleri karşısında, Türkiye’nin tavrı eskidendir belli. YPG, Fırat’ın batısına geçmeyecek, Azez’e de yani Afrin’in de doğusuna geçmeyecek.”

***

‘ABD ve Rusya aklını başına alsın’

AKP hükümeti kendilerine ‘bombardımanı durdur’ çağrısı yapan uluslararası kamuoyun kulak tıkmaya devam ederken, ‘meydan okumak’ Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a düştü! Kurtulmuş, “Bir kere daha sesleniyorum, Amerikalılar, Ruslar, diğer güçler… hepsi aklını başına almak durumundadır. Bir masa üzerinde oyun oynar gibi Ortadoğu coğrafyasında ‘savaşçılık oyunu’ oynanmaz” dedi.
Yandaş a Haber’de konuşan Kurtulmuş, özellikle Türkiye sınırına çok yakın bölgedeki gelişmelerin, Türkiye’nin bir ulusal güvenlik meselesi olarak algılanması gerektiğini vurguladı.
“Türkiye’yi maceraya atacak bir adımın içerisinde olmayacaklarını” söyleyen Kurtulmuş, Suriye’de Suudi Arabistan ile ortak bir askeri operasyonun da ‘bir varsayımdan ibaret’ olduğunu belirtti.

***

‘Geçilmeyecek’ doğuda hangi örgütler var?

Davutoğlu’nun ‘YPG Afrin’in doğusuna geçemeyecek’ dediği bölgede ‘IŞİD kadar tehlikeli’ diye nitelendirilen El Nusra ve Ahrar uş Şam ile Özgür Suriye Ordusu’na bağlı bazı örgütler bulunuyor. AKP’nin, El Kaide’nin kolu olarak bilinen Nusra ve Ahrar uş Şam ile yakın ilişki kurduğu iddia ediliyor. Durdurulan MİT TIR’larının da bu örgütlere silah ve mühimmat taşıdığı öne sürülmüştü.

Kaynak: Birgun.net