ZEYNEP KURAY

İktidarın kimyasını bozmasıyla bilinen Gezi Direnişi’nin üçüncü yıldönümünde Gezi Parkı ve Taksim Anıtı çevresi kapatıldı.
Önceki gece geç saatlerde parkın çevresine yüzlerce polis barikatı yığıldı. Polis barikatları ile öğle saatlerinde Gezi Parkı ve
Taksim Anıtı çevresi yaya girişlerine de kapandı. Taksim çevresinde TOMA’larla birlikte çevik kuvvet ekipleri ve otobüsleri gün boyu bekletildi. Taksim Meydanı’na çıkan birçok sokakta da çevik kuvvet ekipleri ve otobüsleri yerleştirildi. İstiklal Caddesi’nde de TOMA’lar ve çevik kuvvet otobüsleri ‘hazır bulundu.’
‘Bir aradayız buradayız’
Gezi Direnişi’ni anmak için halk tüm yasaklara karşın dün akşam saatlerinde sokaklara çıktı. İstiklal Caddesi üzerinde bir araya gelen kitle, ‘Gündoğdu Marşı’ söyleyerek Taksim Meydanı’nda doğru yürüyüşe geçti.
Yurttaşların çoğu protestolar esnasında hayatını kaybedenleri anımsatmak amacıyla beyaz renkli kıyafetler giydi.
Gezi Şehitleri ailelerinin ön safta yerini aldığı yürüyüşe Birleşik Haziran Hareketi, CHP, HDP milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü de katıldı. “Bir aradayız, buradayız’’ pankartının açıldığı yürüyüşte hep bir ağızdan, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam’’, “Her yer Taksim her yer direniş’’ sloganları atıldı. Ardından yürüyüşe geçen kitlenin önü polis tarafından kesildi.Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Mücella Yapıcı, “Tam 3 yıl oldu Taksim Meydanı ve Gezi Parkı başta olmak üzere, yaşam alanlarımıza amansız ve hukuksuz bir şiddetle saldıranların karşısında omuz omuza verdik. Gezi bu ülkenin imdat çığlığıydı, direnme refleksiydi, derin bir nefes alışıydı” dedi. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi. Kitle Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Eylemcilerin dağıldığı esnada bir grubun slogan atması üzerine polis kitleye saldırdı. Eylemciler ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. İstiklal Caddesi’nin arka sokaklarında polis yurttaşlara plastik mermiyle saldırdı.

Kaynak: Birgun.net