AKP'nin dokunulmazlıkla ilgili kanun değişikliği teklifi Meclis'te kabul edildi. Peki, teklifin kabul edilmesi sonrası nasıl bir süreç işleyecek? İşte teklifin içeriği ve AKP'nin atacağı adımlar:

İÇERİKTE NELER VAR?
Sol'da yer alan habere göre; Teklif Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girdiği anda Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve Karma Komisyon’da bekleyen fezlekeler için yargı yolu açılacak. Teklife göre, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek, yargılama süreci başlayacak.

“Madde 1 – 7 Aralık 1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

Bu kanunun yürürlüğe girdiği takdirde; soruşturma veya kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet Savcılıklarından ve Mahkemelerden, Adalet Bakanlığı’na, TBMM Başkanlığı’na veya Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığı’na intikal etmiş olan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında Anayasanın 83. Maddesinin ikinci fıkrasındaki birinci cümle hükmü uygulanmaz.

Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığı’nda, TBMM Başkanlığı’nda, Başbakanlık’ta ve Adalet Bakanlığı’nda bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemi hakkında düzenlenen dosyalar yetkili mercilere iade edilir.

TUTUKLAMANIN ÖNÜ AÇILDI
Teklife göre dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin tutuklanmasının da önü açılıyor. Fezlekelerde uygulanmayacak Anayasa’nın 83. maddesinin 2. fıkrasının birinci cümlesi şöyle: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”

Kaynak: Birgun.net