HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]

AKP’li milletvekilleri TBMM KİT Komisyonu’nda yapılan TRT’ye dair görüşmelerde skandal ifadeler kullandı. Vekillere göre TRT ekranlarında AKP’ye muhalefetten daha fazla zaman ayırılmasının sebebi “reyting”, “her kurumda kayırma olabilir” ve “En büyük denetim kişinin vicdanı!”

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda, TRT Genel Müdürlüğü 2013 ve 2014 yıllarına ait hesapların görüşüldü. KİT Komisyonu Başkanı Fatih Şahin’in de aralarında bulunduğu AKP milletvekilleri, TRT’nin iktidar yanlısı politikalarını savundu.

‘Her kurumda kayırma olabilir’

TRT’de dış yapımlarda ve eleman alımlarında AKP’ye yakın isimlerin tercih edildiğine yönelik muhalefet milletvekillerinin eleştirileri üzerine söz alan AKP İstanbul Milletvekili Hasan Turan, ‘kayırma’nın normal olduğunu söyledi. AKP’nin yüzde elli oy aldığını ve bir kaç dönemdir iktidarda olduğunu söyleyen Turan, “Böyle bir siyasi hareketin sosyal alanda, toplumun her kesiminde, ekonomide, siyasette, sanatta, edebiyatta izdüşümünün olması yadırganacak bir tutum mudur?” dedi. Turan ayrıca, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’ın “Kayırma ve kirli ilişkiler var” sözlerine ise “Olabilir, her kurumda olabilir. Binlerce insan çalıştırıyorsunuz” yanıtını verdi.

‘Bütün mesele reyting’

Komisyonda bir başka tartışma da TRT ekranlarında AKP’lilerin muhalefetten daha fazla yer alması konusunda yaşandı. Seçim dönemi başta olmak üzere, TRT yayınlarında AKP’lilere muhalefetten daha fazla yer verildiğini ifade eden CHP’li Akar’a, AKP’liler “Reytingimiz yüksek” yanıtı verdi. KİT Komisyonu Başkanı AKP Ankara Milletvekili Fatih Şahin “Siyasetin reytingi sandıkta belli olur. O da orada ortaya çıkıyor”, AKP Adana Milletvekili Tamer Dağlı “Reyting yapacakları çıkarırlar” derken, AKP Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz de “Belki reyting için öyle davranıyorlardır” diye konuştu.

‘Paralele karşı dizi çekelim’

AKP Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya da “ülkedeki terörü bitirmek için oluşturduğu planları” komisyon görüşmeleri sırasında anlattı. Çetinkaya, ‘paralel yapı’ ve diğer örgütlerle mücadele amacıyla “dizi” çekilmesini istedi. Habercilik, yayın ve kadro alanında mücadele verilmesini isteyen Çetinkaya, bu kapsamda TRT’de yayınlanan Yunus Emre dizisinin ardından Ahi Evran ile ilgili de bir dizi çekilmesini istedi.

‘Denetime gerek yok’

AKP’li Çetinkaya, Sayıştay’ın denetim raporlarının incelendiği sırada ise yapılan tüm denetimlerin “gereksiz” olduğunu, asıl yapılması gerekenin insanın vicdanını dinlemesi olduğunu söyledi.

Çetinkaya, “Siz ne kadar denetim yaparsanız yapın, işte Türkiye örneğinde görüyorsunuz her taraf denetim kurumu. Sonuçta birçok mesele sıkıntılı hale gelebiliyor. En büyük denetim kişilerin kendi vicdanıdır. Bunu unutmazsak zaten bence bu kadar çok denetime, bu kadar çok meseleye de ihtiyaç kalmayacaktır” dedi.

Kaynak: Birgun.net