SEBAHAT KARAKOYUN [email protected]

TBMM’de ''boşanmaları önlemek'' gerekçesiyle kurulan araştırma komisyonunda daha önce kadına şiddete karşı, ''Allah’a ve ahirete iman'' önerisinde bulunan AKP Isparta Milletvekili Sait Yüce, bu kez de bir kadın kadın örgütü temsilcisini komisyondan kovdu.

Toplantıda Yüce’nin Eşitlik İzleme Kadın Grubu (EŞİTİZ) Temsilcisi Hülya Gülbahar’a müdahalesi gerilim yarattı. Kadının annelik dışındaki rolüne vurgu yapan Gülbahar’a Yüce, ''Hanımefendinin anlattığı üsluptan kadının evdeki ve aile içindeki fonksiyonlarını çok gereksiz gibi anladım. ‘Önemsenmiyor’ gibi bir intiba edindim'' şeklinde konuştu. Yüce Gülbahar’ın, açıklama yapmasına izin vermeyerek, ''Yani annelik, ev kadınlığı basit bir şey mi?'' diye müdahalesini sürdürdü.

'Politikalar tartışılmalı'
Yüce, ''Kadının hayattaki tek rolünü yaradılışı gereği anne olmaya indirgeyen bir devlet politikasını tartışmamız gerekiyor” diyen Gülbahar’a, “Nasıl söylüyorsunuz, devlet politikası olarak bunu? Devlete bir suçlama yapıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de, ''Eleştiriyor, suçlama yapmıyor ki'' diyerek Yüce’ye tepki gösterdi. AKP’li vekil, ''Kadının varlığını çocuk doğurmaya ve mümkünse beş çocuğa kadar çok çocuk doğurmaya ve bu çocuklara bakmasına odaklı devlet politikasından'' söz eden Gülbahar’a, “Muhalefet sözcüsü değilsiniz, konumunuzu bilerek konuşun” diyerek tepki göstermeye devam etti.

'Dışarıda konuşun'
Gülbahar, ''Konumumu çok iyi biliyorum. Ömrünü otuz yıllık bu mücadeleye vermiş bir kadın aktivistim ben'' diye kendisini savunurken Yüce, ''Gidin dışarıda konuşun, burası komisyon'' diye bağırmaya devam etti. Gülbahar, ''Sayın Başkan kovuldum mu?'' deyince komisyon başkanı AKP Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, ''Siz konuşmanızı tamamlayın lütfen” diye yanıt verdi.

CHP’li Yüceer’in, ''Herkesin özgürce düşüncelerini burada söylemesi gerekiyor'' diyerek Gülbahar’a destek vermesi üzerine Yüce, ''Muhalefetin sözcüsü gibi devleti suçluyor'' sözleriyle çıkışmaya devam etti.

'AKP' deyince kızdı
Hülya Gülbahar, Yüce ve diğer AKP’lilerin sataşmaları arasında konuşmasını sürdürerek, doğum izninin süresini uzatma adı altında süt izninin yok edildiğini anlattı. Örnekler vererek anneyi güçlendirici politikalar uygulanmadığını anlatan Gülbahar, ''AKP'' deyince Sait Yüce bu kez de, ''AKP değil, AK Parti” diye müdahale etti.
Gülbahar, ''Benim her cümleme müdahale etme hakkına sahip değilsiniz, saygılı olmaya davet etmek istiyorum sizi'' dedi.

'Hâd bildirme' tartışması
Gülbahar, sık sık kesilen konuşmasında, “Ben gerek geçen dönem kurulan Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Komisyonu’nda, gerekse bu dönem kimi sayın milletvekillerinin bu komisyonlara neden seçildiğini de merak etmeye başladım” dedi.

Sait Yüce, ''O, haddinizi aşar hanımefendi. Milletvekilleri istediği komisyona girer, haddinizi aşar bunu söylemek” diye bağırınca Gülbahar da “Beyefendi, siz kime haddini bildirmeye çalışıyorsunuz” karşılığını verdi. Yüce, ''Ben sana haddini bildirmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

Gülbahar, erkek vekillerin ''komisyonları kaynağından uzaklaştırıcı, provoke edici'' yaklaşımından yakınınca Sait Yüce, ''Kadınların hakkını ben sizden daha çok savunuyorum'' karşılığını verdi.

'Nezaket gösterilmeli'
Toplantının ilerleyen saatlerinde Sait Yüce’nin, “Hem Candan Hanım hem Hülya Hanım haklarını helal etsinler, biraz sesi yükselttim ama hakikati bilseler herhâlde biraz daha farklı olurdu” demesi dikkati çekti.
Yüce, ''Her gittiğim yerde kadınlara nezaketle davranılması gerektiği hususunu o kadar üstüne basa basa basa söylüyorum ki hatta ağır tedbirler getirilmesini de teklif ediyorum” diye kendisini savundu.

Kaynak: Birgun.net