TBMM Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya, "Yeni Aanayasa yapmasak dahi bu parlamentonun kurucu iktidar yetkisi içerisinde yürürlükteki Anayasa'yı yürürlükten kaldırması gerçek bir demokratik kazanım olacaktır. 5 yıl, 2 yıl, 3 yıl Anayasasız kalabiliriz; Anayasal kurumlar var, Anayasal kurumların bağlı olduğu yasalar yani organik yasa dediğimiz yasalar var" dedi.

AKP Daraltılmış İl Danışma Meclisi toplantısında konuşan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, yeni Anayasa konusunda gelinen noktayı anlattı. Anayasa'nın, sadece bir medeniyet göstergesi değil, bir milletin demokrasi ruhunun ve seviyesinin göstergesi olduğunu söyleyen İyimaya, "Türkiye demokratik anlamda henüz Anayasası'na kavuşamamıştır. Demokratik Anayasa'nın olmazsa olmaz en önemli şartı, mimarının millet olmasıdır" diye konuştu.

Osmanlı'dan bu yana yapılan Anayasaların, "terceme yoluyla" yapılan Anayasalar olduğunu iddia eden İyimaya, "Şu andaki Anayasamızı da bir inşa Anayasası olarak görmeyiniz, aslında protez bir Anayasadır, takma bacak bir Anayasadır" dedi.

İyimaya, 2011 yılında özellikle partilerinin öncülüğünde oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun hem Türk tarihinde hem de Türk Anayasa tarihinde başarılamayanı başardığını öne sürerek, "Etkisiz, baskısız büyük milletin nasıl Anayasa istediğini büyük bir Anayasa havuzunda, talepler havuzunda topladı. Bu tarihi bir belgedir" değerlendirmesini yaptı.

İyimaya şöyle devam etti;

"1982 Anayasası yürürlükten kalkacaktır, bu çok önemli. Yani revizyonist bir Anayasa yapmıyoruz, Anayasa'nın maddelerini tekrarcı bir yaklaşımla yeni bir Anayasa yapmıyoruz. 1982 Anayasası'nın yürürlükten kaldırılması yeni Anayasa'nın yapılmasından, yapılmış olmasından daha önemlidir. Giderek parti görüşü olmaksızın ifade etmeye mecburum ki, yeni Aanayasa yapmasak dahi bu parlamentonun kurucu iktidar yetkisi içerisinde yürürlükteki Anayasa'yı yürürlükten kaldırması gerçek bir demokratik kazanım olacaktır. Çok önemli, 5 yıl, 2 yıl, 3 yıl Anayasasız kalabiliriz, Anayasal kurumlar var, Anayasal kurumların bağlı olduğu yasalar yani organik yasa dediğimiz yasalar var, bu çok önemli. Ama akıllıca olanı, rasyonel olanı, yeni Anayasa'yı da aynı zamanda, eş zamanlı olarak yürürlüğe koymaktır."

Kaynak: Birgun.net