15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan idam tartışmalarını değerlendiren AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "İdamla ilgili bir çalışma yok. Ama vatandaşın talebi var. İdam cezasının çok düşünülmesi lazım. Bizim adli mekanizmamızın çok şeffaf işlemesi lazım. Uygulanan bir cezada bir adli hata varsa idam cezası ise geri dönüşü yok" dedi. Habertürk TV'de Aysun Torun'un sorularını yanıtlayan Hayati Yazıcı, "Vatandaşlıktan çıkarma olabilir mi?" sorusu üzerine "Vatandaşlıktan çıkarma olabilir. Uluslarası hukukta var. Biz sözleşmelerin tarafıyız. Onlarla ters düşmemeliyiz lazım" diye konuştu.

Yazıcı'nın açıklamaları şöyle:

'SORUŞTURMALARI ARACA DÖNÜŞTÜRDÜLER'
"Darbe soruşturmalarını (Ergenekon, Balyoz) araca dönüştürmüşler. Ordu içinde kendilerine engel olabilecek, ilerlemelerin önünde fren teşkil edebilecek kişileri suçlama yöntemleri geliştirerek, delil uydurarak çuval içinde doldurdular. MİT çalışmaları, daha sonra 17-25 Aralık ile deşifre oldu.

("Siyasi ayağı var mı?" sorusu üzerine) Bunun başında görünen kişi sivil. Devleti ele geçirmek istiyorsanız bu da bir siyasi amaçtır. Eski siyasiler olur mu, olmaz mı bilemiyorum.

İddianameler sürecinde bu ortaya çıkacak. Bundan önceki iddianamede bir numara Pensilvanya'da oturan kişi görünüyordu. Ama onunla da sınırlı olmadığını düşünüyorum. Bir üst akıl var. Dış desteksiz böyle bir operasyona kimsenin kapasitesi yetmez.

İdamla ilgili bir çalışma yok. Ama vatandaşın talebi var. İdam cezasının çok düşünülmesi lazım. Bizim adli mekanizmamızın çok şeffaf işlemesi lazım. Uygulanan bir cezada bir adli hata varsa idam cezası ise geri dönüşü yok. İdam cezası olsaydı Balyoz'da yargılananlara idam cezası verilecekti. Biz onları asmış olacaktık. Karmaşık bir konu. Belki vatana ihanet gibi belli suçları kapsayacak şekilde düşünülebilir.

("Vatandaşlıktan çıkarma olabilir mi?" sorusu üzerine) Vatandaşlıktan çıkarma olabilir. Uluslarası hukukta var. Biz sözleşmelerin tarafıyız. Onlarla ters düşmemeliyiz lazım."

Kaynak: Birgun.net