Darbe girişiminin ardından başlayan kamu kurumlarındaki operasyonlarda korkulan olmaya başladı. Darbe girişimini fırsata çeviren kimi AKP’li belediyelerde, KESK üyesi belediye çalışanları keyfi şekilde görevden alındı. Ankara Belediyesi bünyesindeki Ankara Su Kanalizasyon İdare Genel Müdürlüğü’nde (ASKİ) dağıtılan anketlerle de çalışanların sosyal medya hesaplarının ismi istendi.

Aynı ankette işe alınırken kendilerine referans olan kişiler, görüşülen yetkililer, eşlerinin bilgileri ve 15 Temmuz’a ilişkin fikirleri soruldu.

‘EMEKLİLİĞE ZORLADILAR’ İDDİASI

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, AKP’li belediyeler darbe girişiminin ardından başlayan görevden uzaklaştırma furyasını hakkını arayan emekçiye karşı fırsat olarak değerlendiriyor. Ankara’da Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere AKP’li ilçe belediyelerinde aralarında KESK’e bağlı Tüm Bel Sen üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi açığa alındı. Altındağ Belediyesinde ise daha önce de emekliliğe zorlanan emekçilerin “Ya emekli olun, ya da sizi açığa alırız” diye tehdit edildiği iddia ediliyor.


Keçiören’de ise 3 Tüm Bel Sen üyesi açığa alındı. Ankara Büyükşehir Belediyesinde ise yapılan anketle çalışanların hangi sendikaya üye oldukları soruldu.

İŞE ALINIRKEN KİM REFERANS OLDU?

Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki ASKİ’de yapılan ankette çalışanların tüm kişisel ve sosyal çevrelerine ilişkin bilgileri soruldu. Ankette çalışanların sosyal medya hesapları, işe alınırken kendilerine referans olan kişi ile o kişinin görüştüğü yetkilinin adı ve telefon numarasının yazılması istendi. Çalışanlara üye oldukları derneklerin de sorulduğu ankette istenilen bilgilerin bazıları şöyle;
-15 Temmuz 2016 darbe girişimini 3 cümle ile özetleyiniz.
- Kuruma başlamadan önceki çalıştığınız yerler?
- Kurumda sizi yakından tanıyan 3 kişinin adı, birimi ve telefon numarası.
- Kullandığınız sosyal medya hesap isimleri.
- Öğrenim bilgileri ve kalınan öğrenci yurtları.
- Eşinizin mezun olduğu okul ve çalıştığı işyeri”

‘FACEBOOK’A ŞÖYLE YAZACAKSIN!’

AKP’li belediyelerde yaşananları Evrensel'e değerlendiren Tüm Bel-Sen Örgütlenme Sekreteri Satı Burunucu Çalı, belediye çalışanlarının pazar günü de işyerlerine çağrıldığı bilgisini vererek, “Kamuda adil olmayan kitlesel bir soruşturma yürütülüyor ve içerisinde demokrasi mücadelesinde tavrı net olan kişilerin de açığa alındığı görülüyor” dedi. Belediye iş kolunda antidemokratik uygulamalara karşı mücadele eden çalışanların da darbe girişimi soruşturmasına sokulduğunu belirten Çalı, Keçiören’de çalışan bir belediye çalışanına da “Facebook’a şöyle yazacaksın” denildiğini söyledi. Çalı, “Burada yapılan belediye çalışanlarını örgütsüzleştirmek.
Darbeye karşıysan hükümetin destekçisi olduğunu belli et şeklinde hizaya çekmek istiyorlar. Zaten başbakan genelgesiyle kamu emekçileri huzursuzdu, şimdi aynı işyerinde çalışan insanları birbirinin ihbarcısı yapmaya çalışıyorlar.
Örneğin; ASKİ’de açığa alınmalar çıkan tartışmalar üzerinden yapılan ihbarlarla oldu. Sendika olarak belediye başkanlarıyla görüşme talebimiz oldu ve bu baskılara emekçilerin birlikte mücadele etmesi gerekiyor” diye konuştu.

DİYARBAKIR’DA 1009 KİŞİ AÇIĞA ALINDI

Darbe girişiminin bastırılmasının ardından kamu emekçilerini hedef alan görevden almalar sürüyor. Diyarbakır’da darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturmalar kapsamında, aralarında 2 kaymakam, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, hakim, savcı, akademisyen, polis, subay ve astsubayların bulunduğu toplam 1009 kamu görevlisi, görevlerinden uzaklaştırıldı. 1009 kamu görevlisinin dağılımı şöyle: Emniyet Personeli 382, Milli Eğitim Müdürlüğü 288, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 97, Adli Personel (Hâkim-Savcı) 69, Dicle Üniversitesi (Rektör, Akademisyen, Personel) 56, Askeri Personel 41, TRT Diyarbakır Müdürlüğü 19, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 10, Vergi Dairesi Başkanlığı 8, İl Müftülüğü 7, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü 6, Telekom Bölge Müdürlüğü 4, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 3, Mülki İdare Amiri 2, Vergi Denetim Kurulu 2

Bursa’da da Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı BUSKİ'de çalışan 10 personel görevden uzaklaştırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı da, dün açığa alınanlarla birlikte toplam bir 112 personelinin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.

Kaynak: Birgun.net