Bursa'nın AKP'li Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, mahkemelerin uzun ve stresli süreçler olduğunu belirterek, "İnsanlar helalleşerek sorunlarını çözsünler. Osmanlı'da da kadılıklara bağlı saygın kişiler arabulucu olurdu" dedi.

Sol'da yer alan habere göre; Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı Bursa İl Çalışma Grubu, arabuluculuk yönteminin uygulanması ve yaygınlaştırılması amacıyla Bursa'nın Yıldırım İlçesi'nde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Yıldırım Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin yanı sıra Cumhuriyet Başsavcı Vekili Sinan Sezer, 1. Asliye Ticaret Mahkeme Başkanı İdris Paker, Arabuluculuk Komisyon Başkanı Cemil Özbilgin de katıldı.

"MAHKEMEYE GİTMEDEN TARAFLAR HELALLEŞSİN"
Toplantıda konuşan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, arabuluculuğun kültürümüze uygun bir durum olduğunu söyleyerek, “Mahkemeye gitmeden her iki tarafın ortak noktada buluşması, tarafların karşılıklı uzlaşarak ve helalleşerek sorunlarını halledebilmesi en güzel çözüm şeklidir” diye konuştu.

KADILIK SİSTEMİNİ ÖVDÜ
Arabuluculuk hizmetlerinin Osmanlı döneminde kadılıklara bağlı toplumda saygınlığı bulunan kişiler tarafından yapıldığını söyleyen İsmail Hakkı Edebali, şöyle konuştu:

“Mahkeme sürecinin uzun ve stresli olması, sosyal problemlere yol açıyor. Arabuluculuğun olması bu anlamda mucizevi bir durum. İnsanların helalleşerek sorunlarını çözmesi konusunda biz de yerel yönetim olarak gerekeni yapacağız. Arabuluculuk sisteminin uygulanması ve yaygınlaştırılması için her türlü desteği sağlayacağız. Mahallelerimizdeki kişiler arasındaki sorunları çözmek adına muhtarlarımızın rolü çok önemli. Bu sebeple muhtarlarımız mahallelerde sistemi vatandaşa tanıtmalı. Biz de belediye bünyesinde bir arabuluculuk masası açarak insanlarımızı bu konuda bilgilendireceğiz."


Kaynak: Birgun.net