NURCAN GÖKDEMİR [email protected]

AKP, dokunulmazlıklarla ilgili geçici olarak yapılacak Anayasa değişikliği ile ‘siyasallaştığı’ eleştirilerinin yöneltildiği yargıya daha fazla muhalefet milletvekillini teslim etmek için çalışmalara hız verdi. Bir hafta içinde TBMM’ye sunulan dosya sayısı 458’den 506’ya çıktı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun TBMM gündeminde dosyası bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması önerisine CHP’den “Kalıcı değişiklik yapılsın” istemine karşın destek gelince iktidar partisi, düzenlemenin ‘mümkün olduğu kadar çok muhalefet milletvekilini kapsamasını’ sağlayacak çalışmalarına başladı. İktidar partisi milletvekillerinin büyük çoğunluğu hakkında uzun zamandır dava açılmaması ve fezleke düzenlenmemesi nedeniyle çoğunluğu muhalefet milletvekillerine ait olan dosyalar büyük bir hızla artmaya başladı. Bir hafta içinde TBMM’ye 48 dosya daha sunuldu ve dosya sayısı 506’ya ulaştı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıkladığı 522 rakamı yolda altı dosyanın daha bulunduğunu gösterdi. Anayasa değişikliği gerçekleşene kadar sürecin daha da hızlandırılarak TBMM’ye sunulan dosya sayısının 600’e ulaşması ve büyük çoğunluğu muhalefetten olmak üzere 130 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması bekleniyor.

‘Her şeye rağmen destekleyeceğiz’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Bülent Tezcan, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Aslında bizim önerimiz kalıcı bir çözüm getirerek, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa’nın 83’üncü maddesinin değiştirilmesi. Madde değiştirmekle geçici madde getirilmesinin süreç ve prosedür açısından hiçbir farkı yok. AKP dokunulmazlık konusunun köklü olarak çözülmesinden yana değil. Çünkü 14 yıllık iktidarları döneminde soruşturma konusu olabilecek çok fazla olay var. İktidar değişir, yargının yaklaşımı değişirse soruşturmaların başlayacağından korkuyorlar. O nedenle kalıcı bir düzenlemeden yana değiller. Siyaset, yolsuzluk, hırsızlık hakkını güvence altına almaz. Kişiye özel düzenleme yapmak hukuk tekniğine, Anayasa’nın ruhuna uygun değil. Ancak AKP, dokunulmazlığı ya şantaj ya siyaset konusu olarak gördü. Yargının siyasallaştığı değerlendirmeleri var ama biz her şeye rağmen kendimiz için güvence istemiyoruz. ‘Geçici’ diyorlarsa getirsinler ona da destek vereceğiz.”

***

Dosya saklıyorsunuz’ iması
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “Cumhurbaşkanı Erdoğan görev süresi bittiğinde, Türkiye’yi kan gölüne çevirmekten dolayı mahkemelerde hesap verecektir” dedi.

Altay, şu ifadeleri kullandı; “Cumhurbaşkanı dokunulmazlık dosyaları Meclis’in tozlu raflarında kaldı, diyor. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan bunlar sizin kalpazanlık, ihaleye fesat, sahtecilik gibi suçlarınızla ilgili dokunulmazlık dosyaları, fezlekeleriniz TBMM’nin depolarında çürüdü, mantarlaştı, gübre oldu. Dokunulmazlıkları kaldıralım, buna bir itirazımız yok. 506 ya da 522 dosya Meclis’te. Peki, Başbakanlıkta kaç tane bekliyor? O zaman şöyle yapalım: UYAP sistemi var, UYAP ağına girmiş dosyaların tümü, diyelim. İpe un seren biz olmayız. Biz dokunulmazlıkların kaldırılması noktasında engelleyici olmayız. İpe un seren 14 senedir açılmayan, 15 senedir açılmayan yolsuzluk, kalpazanlık, rüşvet dosyalarının da açılmasını temindir. Umarım ve dilerim ki Başbakanlıkta ve tahmin ettiğimden daha çok sayıda saklanan, tutulan dosya olmasın.”

Kaynak: Birgun.net