SEBAHAT KARAKOYUN [email protected] @ssenyaprak

AKP, “varlık barışı” adı altında TBMM’ye getirip muhalefetin tepkisi üzerine geri çektiği “kara para aklama” düzenlemesini yeniden gündeme getirdi. Üstelik söz konusu düzenleme; sadece para, altın, döviz değil, ‘yat ve gemileri’ de hiçbir yasal incelemeden geçirmeden, sorgusuz sualsiz, vergi ödemeden ülkeye getirmenin yolunu açacak şekilde genişletildi.

22 Temmuz’da “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin” Meclis’e sunulan 14 maddelik yasa teklifinde, gerçek ve tüzel kişilerin (yabancılar da dahil) yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve sermaye piyasası araçlarını 31 Aralık 2016’ya kadar takibata uğramadan, sorgusuz sualsiz ülkeye getirmeleri, her türlü vergi yükümlülüğünden muaf tutulmalarına ilişkin “kara para aklama” maddesi, kapsamı genişletilerek yer aldı. Teklifin öncekinden farklı olarak, “her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarını” da kapsayacak şekilde genişletilmesi yeni tartışmalara neden oldu. Teklife kapsamı daha da genişleten bir başka madde daha eklendi. Bu madde ile de “Türkiye’de bulunan ancak kayıtlarda yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının da yıl sonuna kadar vergi yükümlülüğü doğmadan kayıt altına alınması’’ olanaklı hale getirildi.

“Gemicikler” için mi?
Toplantıda söz alan muhalefet milletvekilleri, teklifin bu maddeleriyle ilgili itirazlarını dile getirdi. CHP Milletvekili Musa Çam, “Yeni düzenlemeye göre para, altın ve dövizin dışında her türlü gemi, yat ve su araçları da sorgusuz sualsiz Türkiye’ye getirilebilecek. Bu çok enteresan. Durduk yerde neden gemi ve yatları eklediler? Akla kötü şeyler getiriyor. Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın evlatlarının gemicilik yaptığı bir ülkede böyle bir düzenlemeyi getirmek her şeyden önce etik olarak doğru değildir. İster istemez ‘acaba sipariş, kişiye özel bir düzenleme mi’ soruları akla geliyor” dedi.


FETÖ iması
Çam, ekmekten, sudan, ilaçtan vergi alınan bir ülkede gemiden, lüks yatlardan vergi alınmamasının “vicdansızlık” olduğunu kaydederek, “Kimlere kıyak olsun diye bu düzenlemeyi çıkarmak istiyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Düzenlemenin ülkeyi “tam bir kara para cennetine çevireceğine ve rüşvet, kaçakçılık gibi yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılan paraların Türkiye’ye getirilerek aklanmasına yol açacağına” dikkat çeken Çam, “Bu yasa çıkarsa herhangi bir kişi, örneğin suç örgütü lideri yurtdışındaki varlıklarını başkasının adına Türkiye’ye getirebilir. 17-25 Aralık’ta bir türlü sıfırlanamayan paralar da bu yolla sıfırlanabilir” diye konuştu.

‘Darbeci’ suçlaması
Çam’ın, OECD ülkelerinden örnek vererek eleştirilerde bulunması üzerine, AKP’li Vedat Demiröz “Darbecileri savunmayın” diye araya girdi. CHP’li Mehmet Bekaroğlu, “İnsaf edin. Kim darbecileri savunuyor. Ağzımızı her açtığımızda bununla mı suçlayacaksınız” karşılığını verdi. Çam da, “Çoğunluğunuz var, istediğiniz şekilde geçirebilirsiniz bu teklifi. Ancak bizim de tarihe not düşme sorumluluğumuz var’’ dedi.
Bunun üzerine söz alan Demiröz, “Darbecileri savunmayın” sözünü Çam için söylemediğini, “OECD ve AB ülkelerinden söz edince darbeden yana tutum aldıklarını söylemeye çalıştığını” iddia etti. AKP’li Faruk Çaturoğlu da düzenlemeyle ilgili Çam’ın değerlendirmesinin “zorlama” olduğunu öne sürerek, “terör örgütünün elinde illegal olarak tutacağı paranın büyük tehlikelere yol açabileceğini, bu nedenle kayıt altına alınmasının önemli olduğunu” söyledi. Çaturoğlu’nun bu sözleri, muhalefetin tepkisine neden oldu.

Kaynak: Birgun.net