SEBAHAT KARAKOYUN

Erdoğan’ın ‘kara kutusu’ olarak nitelenen isimler arasında sayılan Ala’nın bakanlık koltuğunu bırakmak zorunda kalması, iktidar partisi içinde olduğu kadar muhalefet cephesinde de yankı buldu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sürpriz değişikliğe ilişkin “istifa değil azil” değerlendirmesi yaparken, şu noktaya dikkat çekti; “Hemen olmasa da bunun arkası gelecek. Erdoğan ‘etrafımdakilerin hepsi hain’ psikolojisi içinde. AKP, güvenoyu riskine karşı MHP’yi yedekliyor” dedi.

Özellikle 17-25 Aralık sürecindeki performansıyla Saray’ın ‘beğenisini’ kazanan Ala’nın 15 Temmuz Darbe Girişimi sürecinde yeterince aktif rol üstlenmediği gerekçesiyle hedef haline geldiği belirtilirken, eski bakan Erkan Mumcu’nun oğlunun düğününe katılarak nikah şahitliği yapması ‘bardağı taşıran son damla’ yorumlarına neden oldu.

Saray, Ala’ya bile güvenemez halde

Özgür Özel, Ala’nın kısa süre önce vali, emniyet müdürü ve istihbaratçı sayısına ilişkin çarpıcı rakamlar açıkladığını anımsatarak, “Bu istatistik çalışmasının büyük rahatsızlık yarattığı da açık. Çünkü bu tam bir itiraftı aslında” dedi.

Bu değişikliğin olası yansımalarına ilişkin bazı iddialarda bulunan Özel’e göre, hemen olmasa da AKP’de benzer sürpriz değişiklikler kaçınılmaz görünüyor. Özel, “15 Temmuz’da yaşananlar, yedi yaverinden beşinin birden Fethullahçı çıkması nedeniyle Erdoğan’ın psikolojik açıdan son derece gergin olduğu açık. Öyle ki 17-25 Aralık sürecindeki performansıyla adeta ‘kahraman’ haline gelen Efkan Ala’ya bile güvenemez hale geldi” diye konuştu.

Erdoğan, güvenoyu riskine karşı MHP’yi yedekliyor

Özel, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ala ile ilgili operasyon sıradan bir operasyon değil. Belki hemen değil ama arkası gelecek. AKP için hızlı bir kopuş süreci, görevden almalar sürpriz olmaz. Siyasi kulislerde grubun 40 fire verebileceğinden söz ediliyor. AKP’deki Fethullahçılar ya da öyle olmasalar da Erdoğan’ı ikna edemeyenlerin yollarının ayrılması kaçınılmaz görünüyor. ‘FETÖ temizliği’ adı altında yürütülecek operasyon AKP’yi güvenoyu riskiyle karşı karşıya bırakabilecek bir sayıya ulaşabilir. AKP ve MHP yakınlaşması tam da bu süreçte manidar aslında. AKP, olası güvenoyu riskine karşı MHP’yi yedekliyor. Bahçeli’nin açıklamalarının satır aralarına bakıldığında da yeni hükümet senaryolarıyla ilgili ilginç mesajlar dikkati çekiyor.”

Kaynak: Birgun.net