Yurtiçi ve yurtdışında okullar ile eğitim kurumları açmak amacıyla ‘Türkiye Maarif Vakfı’ adıyla bir vakıf kurulmasına ilişkin tasarı TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece kabul edilen sekiz maddelik yasayla Gülen cemaatinin yurtdışındaki eğitim yapılanmasının önünün kapatılmasının hedeflendiği belirtildi.

Kurulacak vakıf, ‘insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak’ örgün, yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verecek; okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açacak. Türkiye Maarif Vakfı tarafından yurtdışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde, diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamayacak.

Öğrencilere, eğitim amaçlı burs, nakdi destek, defter, kitap, kıyafet, bilgisayar ve yazılım gibi eğitim materyalleri ile ayni destek sağlayabilecek olan vakıf aynı zamanda nakdi ve ayni yardım kabul edebilecek.
Vakıf, bütün bu faaliyetleri yürütebilmek için yurtiçi ve yurtdışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek. Vakıf, yurtiçi ve yurtdışında iktisadi işletme veya sermaye şirketi kurabilecek, devralabilecek ve ortak olabilecek.



MEB bütçesinden bir milyon lira
Mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve denetim kurulundan oluşacak vakıfta, 12 üyeli mütevelli heyeti karar organı olurken, bu heyet dördü Cumhurbaşkanı, üçü ise Bakanlar Kurulu tarafından atanan yedi daimi üye ile ikisi Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak.

Bu arada kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde Türkiye Maarif Vakfı’nın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra vakfa devredilmek üzere, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden bir milyon lira aktarılacak.

Merkezi İstanbul’da olacak olan vakfın kuruluş merkezi olarak kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı tarafından uygun görülen taşınmaz bedelsiz olarak verilecek.

‘MEB resmen vakıflara devredilmiştir’
Kanun hakkında Genel Kurul’da söz alan CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Maarif Vakfı’nın Milli Eğitim Bakanlığı’nın da üzerinde yetkilerle ve ayrıcalıklarla donatıldığını belirterek, “Bu yasayla Bakanlığın eğitim politikasının dernek ve vakıflara terk edildiği bir kez daha belgelenmiştir” dedi.

Kaynak: Birgun.net