CEREN ERCİH

AKP’nin Milli Eğitim Teşkilat Yasa Tasarısı’nda yaptığı, ''YÖK Başkanı’na akademisyenlerle ilgili disiplin cezası gerektiren tüm eylemleriyle ilgili doğrudan soruşturma açma yetkisi'' değişikliği tepki çekti.

‘Akademiyi sıfırlamak istiyorlar’

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, ''AKP akademiyi sıfırlamanın, üniversitelere diz çöktürmenin derdinde'' dedi. Tasarının yasalaşmasıyla sadece akademinin değil, kamuda çalışan tüm emekçileri ve sendikaları da etkisi altına alacağını belirten Karaca şöyle konuştu:

''Özellikle yükseköğretime dair disiplin hükümleri incelendiğinde, AKP’nin tüm güvenlikçi disiplin teknolojilerini kullanarak üniversitelere adeta yığınak yaptığı görülecektir. AKP, bu tasarı ile ortaya çıkan hukuksal boşluğu demokratik ilkeler ve evrensel hukuk normları çerçevesinde gidermek yerine, akademisyenleri ve yükseköğretim alanındaki diğer emekçileri susturmanın, işten atmanın derdine düşmüştür. Dolayısıyla, ‘tarihin çöplüğüne atılması gereken’ 12 Eylül ürünü 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası, günümüze kadar egemenliğini sürdürme özelliğinin yanı sıra, yeni baskılama araçları ile güçlendirilen bir yasa özelliğini taşımaktadır.''

'Rektör devre dışı bırakılıyor'

Bu tasarıyla rektörün devre dışı bırakılarak, tüm işlemlerin merkezden idare edilmek istendiğini kaydeden Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şube Başkanı Görkem Doğan, ''Eğitim Sen olarak YÖK’ün kalkmasını isterken YÖK’e daha fazla yetki veriliyor. Bu durum üniversite ile de sınırlı değil. Belli bir siyasal ve dünya görüşü olanlar, kamudan temizlenmek isteniyor. Bunları sadece üniversitelerde değil, Milli Eğitim’de de, sağlıkta da görüyoruz. Üniversite belli bir dünya siyasal ve dünya görüşü olan bir yerdir. Bu yüzden de üniversiteleri öncelikli olarak hedef görüyorlar'' diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net