Irak’taki askeri varlığını sürdürmekte ısrar eden AKP, Bağdat’la krizi daha da körüklüyor. “Türk askeri bölgede kalmaya devam edecek” diyen Başbakan Binali Yıldırım, asker göndererek egemenlik haklarını çiğnediği Irak’ın konuşma hakkı bile olmadığını savundu.

TOBB Genel Merkezi’nde işadamlarına hitap eden Yıldırım, “Irak hükümeti ne derse desin, DEAŞ’a karşı mücadele ve demografik değişikliklere izin vermemek için bölgedeki varlığımız devam edecektir. Türkiye hakkında ileri geri laflar etmek, Irak hükümetinin haddine değildir” diye konuştu.

Irak’ın haddi değil

Yıldırım, şöyle devam etti; “Bu operasyonun yaklaştığı bugünlerde Irak hükümetinden anlaşılmaz bir tepki geldiğini görüyoruz. 63 ülkeden askeri unsur var, Yeni Zelanda’dan bile var. Şimdi Türkiye ile 350 kilometreden fazla hududu olan, 30-35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak’ta bugüne kadar hiçbir tedbir alınmazken ve 63 ülkeden burada terörle mücadele adı altında askeri unsurlar bulunurken bunları bir kenara bırakıp Türkiye’nin buradaki varlığına takılması abesle iştigaldir. Bunun hiçbir şekilde iyi niyetle izahı yoktur.”

Türkiye’nin sınırlarının güvenliğini sağlamak amacında olduğunu savunan Başbakan, “Bizim amacımız daha fazla insanlık dramının yaşanmaması, daha fazla kan akmaması ve bölgedeki oldu bittilerin önüne geçilmesidir. İrapta mahalli olmayan birçok ülke orada dolaşırken, tarihi derinliği ile bölgede her zaman olmuş Türkiye hakkında böyle ileri geri laflar etmek, Irak hükümetinin haddi değildir” dedi.

‘Türklerin macerası savaş çıkaracak’

Meclis’in sınır ötesi harekât tezkeresini uzatması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Musul’a kimse giremez” sözlerinin ardından ilişkilerin gergin seyrettiği Ankara-Bağdat hattında yeni bir kriz çıkmıştı.

Irak Meclisi, Musul yakınlarındaki Başika’da bulunan birliği nedeniyle Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan etmeye hazırlandığını açıklamış, Ankara ise Irak’ın kararını ‘şiddetle protesto edip’ kınamıştı. İki ülke karşılıklı olarak diplomatik temsilcilerini de bakanlıklara çağırmıştı.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi de Irak topraklarında bulunan Türkiye askeriyle ilgili “Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” yorumunu yapmıştı.

Kaynak: Birgun.net