NURCAN GÖKDEMİR [email protected]

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’in, kanun yapım sürecine ilişkin soru önergesine TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’ın verdiği yanıtta yer alan rakamlar, AKP iktidarları döneminde Meclis’in baypas edildiğini rakamlarla ortaya koydu.

İktidarın zaman tasarrufu iddiasıyla kullandığı, muhalefetin de “başkanlık sistemine kapı açmak için parlamenter sistem etkisizleştiriliyoruz” gerekçeleriyle eleştirdiği tasarı ve teklifleri “temel kanun” yöntemiyle görüşmek AKP iktidarları döneminde en sık başvurulan yasama yollarından oldu. Bu uygulamayla içtüzükte tanımlandığı gibi temel düzenleme niteliğinde olmayan tasarı ve teklifler az sayıda madde içerse bile bölümler halinde görüşülerek jet hızıyla yasalaştırıldı. AKP’nin iktidara gelmesinden önceki son yasama döneminde sadece 7 düzenleme temel yasa olarak görüşülürken AKP’nin ilk dönemi olan 22’nci yasama döneminde bu sayı 29’a, 23’üncü dönemde 51’e, 24’üncü dönemde de 73’e çıktı. 1 Kasım seçimlerinin ardından başlayan 26’ncı Dönem’de temel yasa olarak görüşülerek kabul edilen tasarıların sayısı şimdiden 6 oldu.



‘Eleştiriliyor ama…’
Aydın’ın yanıtında, farklı konulardaki çeşitli kanunlarda yapılacak değişikliklerin bir kanun tasarısı ya da teklifinde yer aldığı “Torba Kanun” yöntemi de AKP iktidarları döneminde sıkça başvurulan yasama tekniği oldu. Başbakanlık’tan uzaklaştırılan Ahmet Davutoğlu’nun da eleştirmesine karşın “Bazı kanunlarda değişiklik yapan…” başlığı altında getirilen tasarılarla bu yöntem tüm hızıyla kullanıldı.

AKP iktidarının “acemilik” dönemi olan ilk döneminde 2, ikinci dönemde 11, üçüncü dönemde 21 torba yasa TBMM’de kabul edildi. AKP bu alışkanlığını 26’ncı yasama döneminde de sürdürdü, altı ayda 5 torba yasa kabul edildi.

Kaynak: Birgun.net