ZEYNEP KURAY [email protected]

Şırnak’ın Cizre ilçesinde öldürülen bir kadının bedeninin çıplak teşhir edilmesine karşı hukuki girişimler devam ediyor. Diyarbakır Barosu’nun konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmasının ardından, Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu da Birleşmiş Milletler’e (BM) gidiyor. BirGün’e açıklamalarda bulunan büronun avukatı Eren Keskin, konuyla ilgili BM İşkenceyi Önleme Komitesi’ne başvuru yaparak, Cizre’ye bir heyet gönderilmesini isteyeceklerini aktardı. Uluslararası hukukta kadına yönelik şiddetin savaş ve insanlık suçu olarak değerlendirildiğini hatırlatan Keskin, “Cenevre Konvansiyonu’na göre Türkiye açık bir savaş suçu işledi” dedi.

TÜRKİYE İHLAL EDİYOR
Uluslararası hukukta kadına yönelik şiddetin, özellikle Bosna ve Ruanda savaşlarından sonra, hem savaş hem de insanlık suçu olarak değerlendirildiğine dikkat çeken Keskin, “Biz, bu hafta BM İşkenceyi Önleme Komitesi’ne bu konuda bir başvuru yapacağız ve bu olayın araştırılması için Cizre’ye bir heyet gönderilmesini isteyeceğiz” diye konuştu. BM’nin bu konu hakkında koyduğu açık hükümler ve aldığı kararlar olduğunu hatırlatan Keskin, bu hükümlerin sözleşmeye taraf olan Türkiye’de art arda ihlal edildiğini, bunun bir yaptırımı olması gerektiğinin altını çizdi. Keskin, “Bu sözleşmeler çocuk oyuncağı değil. Sadece süs olsun diye yapılmıyor. Bu sözleşmeleri imzalayan devletlerin onlara uyma yükümlülüğü var” diye konuştu.Türk devletinin Bölge’de 1990’dan bu yana kadına yönelik şiddeti bir savaş yöntemi olarak kullandığını, ifade eden Av. Keskin, “90’lardan bu yana bir şey değişmedi. Şimdi aynı durumu AKP sürdürüyor. O zamanlar gerilla kadınların bedenleri çıplak teşhir edilir ve yine çıplak bir şekilde cenazeleri zırhlı araç arkasına bağlanarak sokaklarda dolaştırılırdı” diye konuştu.

***

Heyet otopsiye alınmadı

Cizre’de gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitiren ve cenazeleri Habur Sınır Kapısı’ndaki soğuk hava depolarına getirilen 42 kişinin otopsi işlemlerini takip etmek isteyen avukat, doktor ve HDP’li vekillerden oluşan heyet, geçici olarak oluşturulan Adli Tıp Kurumu’na (ATK) alınmadı. Otopsi işlemlerinin gizli yapılması, ‘Katliam sırasında işlenen insanlık suçu delilleri yok ediliyor’ şüphesini güçlendirdi.

***

‘Deliller karartılmadan heyet gitsin’ çağrısı

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Cizre’de operasyonların bittiği açıklanmış olmasına rağmen sokağa çıkma yasağının devam etmesi ve bu nedenle de delillerin karartılmasının önüne geçilmesi için uluslararası bir heyetin Cizre’de acilen incelemelerde bulunmasını talep etti.
Çağrı mektubunda Sarıyıldız, “Sokağa çıkma yasağı, hiçbir operasyonel faaliyet olmamasına rağmen delilleri ortadan kaldırmak amacı ile devam ettirilmektedir. Yasak nedeni ile milletvekillerinin, insan hakları örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının ilçeye girişine izin verilmemektedir. Sokağa çıkma yasağı esnasında devlet tarafından kullanıldığı iddia edilen yakıcı ve kimyasal silahlara ait delillerin, suçu kanıtlayacak diğer önemli bulguların ortadan kaldırılacağı yönünde ciddi endişelerimiz bulunmaktadır. Bu nedenle henüz deliller ortadan kaldırılmadan ve karartılmadan Birleşmiş Milletlere bağlı bir heyetin Cizre’de acilen incelemelerde bulunmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net