Sebahat Karakoyun

AKP'nin, Karaman'da 45 çocuğa yönelik istismar skandalıyla dikkati çeken Ensar Vakfı'nı 8 yıl önce de mahkeme kararıyla kesinleşen tecavüz olayına rağmen koruduğu TBMM arşivindeki belgelerle ortaya çıktı.

BirGün'ün Karaman'da Ensar Vakfı ve KAİMDER yurtlarında 45 çocuğa yönelik cinsel istismarı ortaya çıkarmasının ardından, daha önce yaşanan benzer olaylar da birbiri ardına gündeme gelmeye devam ediyor. Son istismar olayının ardından Çorum Şubesi'nin tabelasına "tecavüzcü" yazılan vakıf, Şube Başkanı'nın 2008 yılında iki kız öğrenciye yönelik tecavüz olayından hüküm giymesiyle yine tartışmaların odağında yer almıştı.

Erdoğan'a sorulmuştu
TBMM arşivinde yer alan belgelere göre, dönemin CHP Çorum Milletvekili Derviş Günday, o dönem Başbakanlık koltuğunda oturan Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye bir soru önergesi vererek, vakfın faaliyetlerinin mercek altına alınmasını istedi. Vakfın kurucularının kimler olduğunu, kurs veren eğitmenlerin yeterlilik düzeylerini, vakıfla ilgili denetim yapılıp yapılmadığı sorularının yer aldığı önergeye, dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay yanıt verdi. Atalay, Çorum Valiliği'nden gelen yazıyla önergeyi yanıtlarken vakfın kurucuları ve kuruluş amaçlarıyla ilgili soru, "Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne sorun" diye geçiştirildi.



8 yıl süren denetim
Önergeye verilen yanıtta, vakfın Çorum Şube Başkanı'nın 5 Ağustos 2008’de cinsel istismar şikâyeti üzerine tutuklandığı belirtilerek, "Vakıfla ilgili denetimin devam etmekte olduğu ve denetim raporuna göre yasal işlem yapılacağı" iddia edildi. Kısa süre önce Karaman'da gündeme gelen cinsel istismar iddialarının ardından verilen Meclis Araştırması önergesini önce reddeden ancak kamuoyu baskısı üzerine komisyon kurulmasına razı olan AKP'nin, vakfa yönelik korumacı tavrını ortaya koyan arşivdeki bu belgeler, yeniden Meclis gündemine taşınacak.

Hükümet koruması sürüyor
CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, 8 yıl önce TBMM gündemine getirilen iddiaların üzerinin örtülmesini yeni bir soru önergesiyle Meclis'e taşıyacak. Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun vakfı, "Bir kereden birşey olmaz" mantığı ile savunmaya çalıştığını anımsatan Mehmet Tüm, vakfın o dönemde de bugün olduğu gibi hükümet tarafından koruma altına alındığını belirtti. Tüm, ''Ensar Vakfı, ahlaksız ve acımasız buzdağının görünen yüzüdür" dedi.

Kaynak: Birgun.net