Ankara’da 28 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) üstlendi. Dün akşam saatlerinde eylemin sorumluluğunu alan TAK, saldırıyı TSK’nin bölgedeki savaş politikalarına bir tepki olarak gerçekleştirdiğini duyurdu. AKP’nin uyarıldığı açıklamada, bölgedeki savaş konsepti devam ettiği takdirde başka saldırıların da yapılacağı belirtildi. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin kimliği de Abdulbaki Sönmez (Zınar Raperin) olarak açıklandı. Sönmez’in 1989 yılında Van’ın Gürpınar ilçesinde doğduğu belirtildi.

TAK, şu açıklamayı yaptı; “Bu eylem Cizre’de bodrumlarda hunharca katledilen savunmasız, yaralı sivil insanlarımızın intikamı için yapılmıştır. Herkes şunu bilsin ki bunun sorumlusu yaralı insanlarımızın yakılması talimatını verenlerdir. Savaşta hiçbir kural tanımayan, halkımızın yaşadığı şehirleri yerle bir eden faşist Erdoğan-AKP çetesi bu ateşin kendilerini yakacağını da bilmeliler. TAK olarak Kürt halkına yönelecek her türlü saldırının hesabını soracağız. Kürt halkına yaşatılan her acının intikamını misliyle alacağız.”

AKP hükümeti Ankara’daki saldırıyı günlerdir YPG’nin gerçekleştirdiğini savunuyordu. Saldırının ardından çok acele bir şekilde fail ilan edilen YPG’nin sorumlu olduğuna Türkiye kamuoyu dışında dünya da inanmamıştı. “Saldırıyı YPG’nin yaptığı muamma” diyen ABD’nin ardından, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan diplomatlar da kendilerine bu konuda inandırıcı bir somut kanıt sunulmadığını belirtti.

‘Sadece teknik bağlantı’
Dışişleri Bakanlığı önceki akşam Birleşmiş Milletler’in (BM) beş daimi üyesinin yanı sıra Hollanda, Almanya büyükelçileri ve AB daimi temsilcisini bakanlığa davet ederek saldırıya ilişkin bilgilendirme toplantısı yapmıştı. Diplomatlara saldırının arkasında YPG olduğu anlatılmıştı. Ancak The Wall Street Journal’ın haberine göre, toplantıya katılan bir diplomat, Ankara’nın saldırıyı YPG’ye bağlayan doğrudan kanıt sunmadığını söyledi. Diplomat, Türkiye’nin, Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde altı kişinin yaşamını yitirdiği saldırıda kullanılan patlayıcı düzeneğinin Ankara’daki saldırıda kullanılanla benzerliğini YPG bağlantısına kanıt olarak gösterdiğini söyledi. Diplomat, “Sadece ekipman üzerinden bu teknik bağlantıyı kurdular. Failin geçmişine dair daha fazla bilgi paylaşmadılar” diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu saldırının YPG mensubu Salih Neccar tarafından gerçekleştirildiğini belirtmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise saldırının failinin PKK ve PYD olduğunu, tersi yöndeki açıklamaları kabul etmediklerini dile getirmişti. AKP’yi yalanlayan YPG ise, “Türkiye, Suriye ve Rojava’ya yönelik saldırıya zemin hazırlamak istiyor” demişti.

***

TSK, ‘PYD’ demedi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) de saldırının ardından yaptığı açıklamalarda AKP hükümetinin aksine sadece ‘terör örgütü’ demesi dikkat çekti. TSK’nin YPG’nin adını anmaması, Ankara kulislerinde ‘karargâh da failin YPG olduğuna inanmıyor’ iddialarına yol açtı. TSK’nin, AKP’nin çok istediği ve ‘bahane aradığı’ öne sürülen kara harekâtına da sıcak bakmadığı konuşuluyordu.

Kaynak: Birgun.net