BURCU CANSU / [email protected]

SBF öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Ünlü hakkında final sınavında "Abdullah Öcalan'a ait iki metni karşılaştırarak, Kürt sorunun geçirdiği dönüşümü” sorduğu için hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak, suç ve suçluyu övmekten” açılan dava sonuçlandı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ünlü’nün beraatına karar verdi.
Akademisyenler salonu doldurdu.


İzleyici sıralarının ilk iki bölümüne güvenlik gerekçesi ile çevik kuvvet polisleri oturtuldu. Başta Ankara Üniversitesi akademisyenleri olmak üzere onlarca üniversite hocası, duruşma salonunu salonu doldurdu. İnsan hakları savunucularının yanı sıra CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’da davaya destek verenler arasında yer aldı.
Yrd. Doç. Dr. Ünlü, mahkeme heyetinin akademik özgürlüğü savunması gerektiğine vurgu yaparak, 5 yıldır Osmanlı Ve Türkiye Tarihi ile ilgili verdiği derslerde, Ermeni ve Kürt meselelerini de işlediğini belirtti.

Bilimsel etiği ihlal edemezdim
Barış Ünlü savunmasında, akademik özgürlük nedeniyle mahkeme karşısına çıktığını söyledi. Dersi 5 yıldır kendisinin verdiğini anlatan Ünlü, “ ‘Türkiye’de Siyasal Hayat 1’ dersini 5 yıldır ben veriyorum. Bu dersin iki bölümlük hali var. Ders genel olarak Osmanlı Ve Türkiye tarihi ile ilgili. Öğretim üniversitesinin ilgili gördüğü konular ve sorunlar üzerinden ders ilerliyor. Ben kendi dersimde son 200 yıllık Osmanlı tarihindeki Ermeni Ve Kürt meselesini anlatıyorum. Ermeni ve Kürt meselesi sadece milyonlarca insanın ölümüne neden olmadı. Birçok konuyu da etkiledi. Dolayısıyla bu iki meselenin farklı sonuçları anlaşılmadan modern Osmanlı Ve Türkiye tarihini anlayamayız. Çatışmaların çözümünü de bulamayız. Bu süreci analiz etmek için bazı metinleri okumak şarttır. Bu metinler arasında Öcalan da vardır. Öcalan’ın yazdığı metinler de süreci anlamak açısından önemlidir. O metinleri değerli bulanlar veya bulmayanlar bundan yararlanmak zorundadır. Devlet bunu sakıncalı buluyor diye bunları tartışmamak bilim etiğine sığmaz. Ben o metni öğrencilerime okutmasaydım bilimsel etiği ihlal etmiş olurdum… İddianame benim okuttuğum metinler ile kampustaki şiddet olayları arasında nedensellik bağı kuruyor. Şiddetin nedenini öğrenmek kişiyi şiddet yanlısı yapmaz” ifadelerini kaydetti.

Suç unsurları yok
Söz alan Ünlü’nün avukatı Levent Kanat, iddianamedeki eksikliklere dikkati çekerek Ünlü’nün beraatını talep etti. Savunmaların ardından Savcı Umut Sadak, esas hakkındaki mütalaasını verdi. Sadak, Ünlü hakkındaki gerekçesiyle “Terör örgütü propagandası yapmak, suç ve suçluyu övmekten” iddiası ile açılan davanın suç unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat talep etti.
Verilen kısa aranın ardından Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Musa Yeşil kararı açıkladı. Yeşil, atılı suçun unsurlarının oluşmadığını ifade eden Yeşil, Barış Ünlü’nün beratına karar verdi.

Kaynak: Birgun.net