SERBAY MANSUROĞLU / [email protected]

GIT Türkiye (Türkiye'de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu) üniversitelerde son yıllarda arttığına dikkat çekilen ihlalleri 'Akademide Hak İhlalleri Dosyası' adı altında toparladı.

Kamu ve vakıf üniversitelerinde yaşanan hak ihlallerine ayrı ayrı dikkat çekilen dosyada kişilere özel tahsis edilen kadrolar dikkat çekti. “Kişiye özel kadrolar” başlığı altında dosyada yer alan ifadede, “Belirli kişilere özel olarak tahsis edilen adrese teslim akademik kadro ilanları, son dönemde özellikle kamu üniversitelerinde yaygın bir uygulama alanı bulmaktadır” denildi.

Dosyada yer alan adrese teslim açılan bazı kadrolar:

1 Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı, yardımcı doçentlik kadrosu için vermiş olduğu 4 Temmuz 2013 tarihli ilanında, “sosyal hizmet eğitim ve öğretim sürecinin yapısında pedagog rolü modeli” konusunda doktora şartı aradı. Çanakkale İdare Mahkemesi işlemi iptal etti.

2 Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Turizm Fakültesi, yardımcı doçent kadrosu ilanında, “turizm alanında yüksek lisans yapmış ve sırt çantalı turistlerin seyahat motivasyonları konusunda doktora yapmış olmak” niteliğini aradı. YÖK tez veri tabanı kayıtlarına göre ise aranan niteliği yalnızca tek bir kişi karşılıyor.

3 Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Aralık 2012 tarihli Felsefe Bölümü için açılan doçentlik ilanında, “ortaçağ felsefesi doçenti olmayı” özel koşul olarak aramış, söz konusu işlem 13 Aralık 2013 tarihinde Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu.

4 Tunceli Üniversitesi Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü için verdiği yardımcı doçent ilanında “fizik alanında doktora yapmış olup, kanser ilaçlarının proteinler ve membranlarla etkileşiminin NMR yoluyla incelenmesi konularında çalışmalar yapmış olma” kriterine yer verdi.

5 Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi için açılan 35 kişilik akademik kadro ilanı da adrese teslim ilanlar bakımından çarpıcı bir örnek oldu. İlanlarda “üst düzey sağlık idareciliği”, “ilaç etik kurul sertifikası sahibi olma”, “Erasmus programları konusunda deneyim sahibi olma” ve “kabızlık cerrahisi konusunda deneyim sahibi olma” gibi kişilere özel ve diğer adayları dışarıda bırakan engelleyici ek kriterler belirlendi.

6 Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Aralık 2013’te Tıp Fakültesi için açılan 15 kişilik kadro için kişiye özel ilana çıkıldı. ATO (Ankara Tabip Odası) o dönem noter onaylı bir atanacaklar listesi hazırladı. 15 kişilik listeden 8 ismin ataması gerçekleştirildi.

7 Adı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak değiştirilen Rize Üniversitesi’nde çeşitli fakülteler için verilen kadro ilanlarında tıp, mühendislik ve fen edebiyat fakültelerine birer doçent, su ürünleri fakültesine iki doçent, ilahiyat fakültesine bir yardımcı doçent atanacağı bildirildi, açıklama bölümündeyse doğrudan ilgili kadrolara atanacak kişilerin isimlerine yer verildi.

Kaynak: Birgun.net