ONUR EREM / @onurerem

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, dün açıkladığı dört kararın dördünde de Türkiye’yi mahkum etti. AİHM’in incelediği dosyalarda davacılar Maoist Komünist Parti (MKP) gerillalarının aileleri, CHP, Aleviler ve öldürülen Aselsan mühendisinin ailesiydi.

17 gerilla ailesine tazminat
17 Haziran 2005’te Dersim kırsalında öldürülen 17 MKP üyesine ilişkin yürütülen soruşturmanın yeterli olmadığı, askeri raporların birbiriyle çeliştiği, gerillalara karşı ortantısız güç kullanıldığı şikayetlerini değerlendiren mahkeme, gerillaların yaşam hakkı ve sonrasında da etkili soruşturma haklarının çiğnendiğine hükmederek 17 MKP gerillasının ailelerine 77 biner avro (yaklaşık 240 biner TL, toplam 4 milyon TL) tazminata hükmetti.

'Yasa açık değil'
CHP davasında ise 2007-09 yılları arasında “bazı harcamalarda usulsüzlük yapıldığı” gerekçesiyle CHP’nin bazı malvarlıklarına el konulması haksız bulundu. AİHM gerekçeli kararında, ''Türkiye'de siyasi partilerin harcamalarının denetimi ile ilgili yasanın yeteri kadar açık olmadığına'' ve CHP’ye 1 milyon 90 bin avro (yaklaşık 3.4 milyon TL) tazminat verilmesine hükmedildi.

Alevilere ayrımcılık var
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın 201 Alevi yurttaş ile birlikte açıp kazandığı, fakat Türkiye’nin itirazıyla AİHM’in en üst kurulu olan Büyük Jüri’de görülen davada AİHM bir kere daha Türkiye’de Alevilerin yasal statüsünün ve cemevlerinin resmen tanınmamasını haksız buldu. AİHM Türkiye’nin Alevilere ayrımcılık yaptığını oybirliğiyle hükme bağlarken, davacılara 3 biner avro (yaklaşık 10 biner TL), toplamda 606 bin avro (2 milyon 200 bin TL) mahkeme masrafı ödemesine karar verdi.

Mühendis intiharında kayıp flash disk
2006 yılında arabasında boğazı ve bilekleri kesilmiş şekilde ölü bulunan Aselsan mühendisi Hüseyin Başbilen’in ailesi de, cinayetin ardından adil soruşturma yapılmadığı, içinde intihar notu bulunduğu iddia edilen flash diskin kaybolduğu gerekçesiyle 20 bin avro (yaklaşık 62 bin TL) tazminat kazandı.

Kaynak: Birgun.net