CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, havuz medyasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan için paralel denmesine tepki göstererek, “Böyle giderse her kul paralel olmayı bir gün tadacak.” dedi.

Adana’da düzenlenen Cumhuriyet Halk Partisi Politikalarında Sivil Toplumun İşlevleri Yeri ve Önemi konulu toplantıda konuşan Veli Ağbaba, Can Dündar ve Erdem Gül kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’ne yönelik söylemlerine tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünyanın en büyük genel yayın yönetmeni olduğunu ifade eden Ağbaba, bugün yayınlanan ve havuz diye tabir edilen gazeteleri örnek gösterdi.

'AYM'NİN ÜYELERİNİN TAMAMINI ONLAR ATADI'

Geçmişte demokrasi kahramanı, demokrasi kurumu olarak ilan edilen ve tamamına yakınını AKP'nin atadığı Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bugün havuz medyası tarafından tarafından Cemaat’in kurumu olarak ilan edildiğini anlatan Ağbaba, “Geçmişte üyelerinin tamamını onlar atadı. Bu kadar utanmazlık olamaz. Aynı kuruma iki yıl önce demokrasinin, hukukun en büyük savunucusu dedikleri Anayasa Mahkemesi Başkanı bugün paralel yapının elemanı olmuş. Böyle giderse her kul paralel olmayı bir gün tadacak. İnsanlar mutlaka paralel olacak. Ki bu paralel yapı dedikleri geçmişte kucak kucağı oturdukları, beraber herkesi terörist ilan ettikleri bir yapı. Manşetlere bakınca insanın aklı almıyor.” dedi.

'ANAYASAYI TANIMAYAN, KENDİNDEN BAŞKA HİÇBİR GÜCÜ MEŞRU GÖRMEYEN BİR ANLAYIŞLA ANAYASA YAZILAMAZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışına çıkarken ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımıyorum, uymuyorum’ şeklindeki konuştuğunu hatırlatan Ağbaba, “İkinci bir cümlesi var ki o daha da önemli, dedi ki ‘Ben yerel mahkemelerin yerinde olsam, ben bu kararı uygulamam.’ Anayasadaki görevi kurumların uyumunu sağlamak olan, Anayasa’daki görevi Türkiye’deki kurumların birbiriyle uyumunu sağlamak olan cumhurbaşkanı resmen yerel mahkemeleri hukuk tanımamaya, isyana çağırdı. Şimdi bir taraftan anayasa masası kurmak için tekrar Meclis başkanı, AKP’nin sözcüleri CHP’ye çağrı yapıyorlar ‘Gelin beraber anayasa yapalım’ diyorlar, ki bugün, geçtiğimiz hafta Anayasa masasından CHP’nin kalkmasının ne kadar haklı olduğunu cumhurbaşkanı demeciyle, AKP sözcülerinin demeciyle ortaya koydular. Anayasayı tanımayan biriyle aynı masada oturulup anayasa yazılabilir mi, anayasa yapılabilir mi? Anayasayı tanımayan, kendinden başka hiçbir gücü meşru görmeyen bir anlayışla anayasa yazılamaz. CHP o nedenle masadan kalkmıştır ve böyle bir anlayışla asla masaya oturmayacaktır.”

'LANET OLSUN SENİN BAŞKANLIĞINA'

Konuşmasında başkanlık tartışmalarına da değinen Veli Ağbaba, ülkenin bir tarafı yangın yerine dönmüş, sivil-asker insanlar şehit edilirken Cumhurbaşkanı ve AKP'nin tek derdinin başkanlık olduğunu anlattı. Türkiye’nin belki de 1990’larda bile yaşamadığı şiddeti, terörü yaşadığının altını çizen Ağbaba, “Ama birilerinin gündeminde bir şey var, ne ölen fakir fukara çocukları, ne ölen Miraylar, ne ölen Cemre bebekler, ne ölen Osmaniye’de, Adana’daki askerlerimiz, polislerimiz... Tek bir problemi var, tek bir derdi var, gittiği ülkelerden, Afrika’dan hep onu dillendiriyor, başkan olacağım diyor. Bu kadar şehit haberi varken, ülke kan gölüne dönmüşken lanet olsun senin başkanlığına, kahrolsun senin başkanlığına diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net