ERK ACARER
[email protected]
@eacarer

Nizip Mülteci Kampı’nda, temizlik görevlisi Erdal E. tarafından 30 çocuğa tecavüz edilmesinin ardından AFAD’ın skandaldaki sorumluluğu tepkilere neden oldu. BirGün, Nizip’te 30 çocuğa tecavüz edildiğini ve bunlardan 3’ünün ortadan kaybolduğunu belgelemişti. Ancak kamptaki skandallar bunlarla sınırlı değildi. Skandal olayın görmezden gelindiği ve üstünün örtülmek istendiği anlaşıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olaya karışmak istememiş, ancak gazetemiz haberi yaptıktan hemen sonra, sanki skandalı gazetemizden öğrenmiş gibi olaya müdahil olmuştu.

Tecavüz skandalında AFAD’la ilgili şüpheler ise bitmek bilmedi. AFAD, önce çocuklara tecavüz eden Erdal E. isimli şahsın kendi bünyelerinde çalışmadığını söyleyerek sorumluluktan kaçtı ve sorumluluğu iki taşeron firmaya attı. Oysa bu firmalar söz konusu şahsın kendi bünyelerinde çalışmadığını belirtip, Erdal E.’nin AFAD personeli olduğunu belgeledi.

Kampta olay yerlerini gösteren 14 kameranın 14’ünün de bozuk olması ve banyo kısmında, idare bölümde, Kızılay konteynırının arka kısmında uzun süre devam eden tecavüz olaylarının ‘görülmemesi’ AFAD’ın olay karşısındaki tutumunu gözler önüne sermişti. Yine tecavüzcünün ilk etapta görevden alınıp tutuklanmak yerine başka bir kampa gönderilmek istenmesi skandalların ‘bir zincir’ olarak devam ettiğini göstermişti.

Mahkeme ‘Olmaz’ dedi, Valilik uymadı

Bu gelişmeler yaşanırken, AFAD bünyesinde büyük bir usulsüzlüğün sürdüğü de anlaşıldı.

Geçen mayıs ayında Gaziantep İl Afet ve Acil durum Müdürlüğü’ne atanan kreş sorumlusu Ahmet Taşkesen’in görevlendirilmesinde hukuka aykırı davranıldığı ortaya çıktı. Taşkesen’in ataması mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen Antep Valiliği bu karara uymadı. Önemli bir sorumluluğu olan AFAD’ın başına, yetersizliği ve müdür olamayacağı mahkeme tarafından belgelenmiş bir kişinin getirilmesi tepkilere neden oldu.

Tamamen hukuka aykırı

Gaziantep 2’nci İdare Mahkemesi, Gaziantep İl Afet ve Acil Durum Müdürü olarak görev yapan Ahmet Taşkesen’in atanma kararını hukuka uygun bulmayarak iptal etti. Şehitkamil Halide Edip Adıvar Anaokulu’nda müdür olarak görev yapan Ahmet Taşkesen, 27.02.2014 gün ve 26 sayılı yazı ve Başbakan Yardımcısı oluru ile önce vekâleten, daha sonra 05.05.2015 gün ve 10237 sayılı kararname ile asaleten Gaziantep’e atandı.

Oysa 3902 Sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın ‘Teşkilat Görevleri Hakkında Kanunun 20. Maddesi’nin 3. Fıkrası uyarınca il müdürü olarak atanacaklara ilişkin kamu veya özel sektörde atanacağı görev alanıyla ilgili en az 3 yıllık iş tecrübesi şartı var.

AFAD il müdürü olarak atanan kişi mahkemeye alanıyla 3 yıllık tecrübeye ilişkin herhangi bir veri sunamadı. Bunun üzerine İdare Mahkemesi 28 Ocak 2016 tarihinde atama kararını hukuka uygun bulmadığı için oybirliği ile iptal etti. Ne var ki verilen mahkeme kararına rağmen Ahmet Taşkesen AFAD İl Müdürü olarak halen görevine devam ediyor.

‘AKP’li Kurtulmuş atadı’

CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan, önemli bir sorumluluğu olan AFAD’ın başına, yetersizliği ve müdür olamayacağı mahkeme tarafından belgelenmiş bir kreş sorumlusunun getirilmesinin usulsüzlük olduğuna dikkat çekti.

3902 Sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın hükümlerinin çok açık olduğunu ancak bunu uyulmayarak hukuksuzluk yapıldığını ifade eden Kalkan, “AFAD Müdürü’nün, AKP’li Numan Kurtulmuş tarafından atandığı biliniyor” dedi.

Kaynak: Birgun.net