ERK ACARER - NİZİP

Antep’te Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı Nizip Mülteci Kampı’nda 30 erkek çocuğunun cinsel istismara uğrayıp, 8’inin şikâyetçi olduğu davanın duruşması Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kamu vicdanını yaralayan bir dava olduğunu belirterek, suçtan zarar gördüklerini ifade eden aralarında Antep, Ankara, İstanbul, Hatay’ın da bulunduğu 7 baro başkanlığı, davaya müdahillik talebinde bulundu. Ancak mahkeme bu talebi, “Antep Barosu’na ait avukatlar mağdurları savunmak için yeterli’’ diyerek reddetti. Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve AFAD’ın müdahillik talepleri kabul edildi.

İftiraya uğramış!
Sanık Erdal E.’nin avukatı, müvekkilini savunurken, ilginç ifadeler kullandı. Müdafi avukatı, “Çocukların vermiş olduğu ifadeler çelişkili, bunlara ne kadar güvenilir?” diye sorarken, müvekkili için cezaevinde yatmış olduğu sürenin de göz önünde bulundurularak tahliyesini istedi. Sanık avukatı, yine kameralarda olayı anlatan herhangi bir görüntü olmadığını da savundu. Erdal E. ise, “İfadem polis baskısı altında alındı, bunu değiştirmek istiyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum” diyerek, ailelerle husumet yaşadığını ve kendisine iftira atıldığını iddia etti.



Dava ertelendi
Çocukların velisi konumundaki avukatlar ise kamera kaydı olmamasının sanığın suçsuzluğunu değil, AFAD’ın olaydaki ihmalini gözler önüne serdiğini belirtti. Mağdur çocukların avukatları, sanığın suçunun sabit olduğunu vurgulayarak, en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti de esas hakkında mütalaasını tekrarlarken, Sanık Erdal E.’nin kendisine atılı cinsel istismar suçunu işlediği hususunda somut olgular olduğunu göz önünde bulundurarak, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Ek savunma için ek süre istenen dava, karar için 3 Haziran tarihine erteledi.

‘Hukuk ayıbı’
Hem Antep Barosu hem de davaya katılmak isteyen diğer baro başkanlıkları, mahkemenin müdahillik talebini reddetmesini ‘bir hukuk ayıbı’ olarak değerlendirdi. Antep Barosu, “Davanın akıbeti belli. Tıpkı Ensar’da olduğu gibi fiil değil, şahıs mahkum edilmek isteniyor. Bize, ‘Devletin bu işte sorumluluğu yok’ demek istiyorlar. Cezayı bir kişiye yıkıp dosyayı kapatacaklar. Bizim talebimiz reddedildi, ancak AFAD ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdahil oldu. Böylece bir garabet ortaya çıktı. AFAD bir yandan fail, bir yandan mağdur olarak davada bulunmuş oldu.”
Nizip davasındaki bir diğer bilgi ise kamptan kaçan çocuklarla ilgili. İstismar edilen mağdurlardan hâlâ bir haber yok.

Kaynak: Birgun.net