Uluslararası Af Örgütü Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) anlaşmasının imzalanmasının ardından, Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmeye başlandığını açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’den yetkililerin sınır şehirlerinde yaşayan en az 100 kadar kadın, çocuk ve erkeğin her gün Suriye’ye geri gönderildiğini aktardı.

Örgüt, raporunda geri gönderilenler arasında annesi ve babası olmayan üç çocuk, sekiz aylık hamile bir kadın gibi korumaya ihtiyaç duyan kişiler olduğunu da belirtiyor.

Af Örgütü’nün geri gönderilen veya gönderilme korkusu yaşayan Suriyeli sığınmacılarla yaptığı görüşmelerin ardından yayımlanan rapora göre geri göndermeler, Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası anlaşmalara aykırı.

‘Türkiye güvenli bir ülke değil’

Örgütün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen şunları söyledi:

“AB liderleri sınırlarını kapatmak için içinde bulundukları çaresizlik yüzünden en basit gerçekleri bile unuttular: Türkiye Suriyeli mülteciler için güvenli bir ülke değil ve her geçen gün daha da az güvenli hale geliyor.

“Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yönelik korumasını geliştirmek için baskı yapmak bir yana, AB tam aksini teşvik ediyor.

“Geçen yedi-dokuz hafta içerisinde Türkiye’nin Suriye’ye birkaç bin mülteciyi Suriye göndermiş olması büyük ihtimal. Eğer anlaşma planlandığı gibi ilerlerse, AB’nin Türkiye’ye gönderdiklerinin de aynı kaderi paylaşması riski büyük.”

‘Yaşam koşulları iyi değil’

Raporda Suriyelilere, Türkiye’de yapılan kayıt işlemlerinin artık daha zor hale geldiği ve bu nedenle sağlık hizmetlerine ulaşmakta sıkıntılar yaşayan sığınmacıların olduğu belirtildi.

Rapor ayrıca geçen ay Halep’ten Türkiye’ye sığınmak için sınıra gelen ancak sınırın 20 kilometre ötesinde kamplarda tutulan yaklaşık 200 bin sığınmacının yaşam koşullarının da iyi olmadığını belirtildi.

Kaynak: Birgun.net