HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

10 Ekim’de Ankara Garı, 17 Şubat’ta Merasim Sokak ve son olarak da 13 Mart’ta Kızılay’da yaşanan patlamaların ardından acı Adli Tıp Kurumu’nun kapısına taşındı.

Patlamadan hemen sonra Adli Tıp önüne koşan ve giderek çoğalan kalabalık, ‘’acılı kavuşma’’ için önce kapıdaki güvenlik görevlilerine isimlerini bildirerek teşhis için sıraya girdi. Gözyaşları dinmeyen aileler, teşhis kesinleştikten sonra ağıtlarla haykırışlarla sevdiklerinin cansız bedenlerini teslim alarak Adli Tıp Kurumu’nun önünden uzaklaştı.

Öncelikle 37 cenazeden 24’ü ailelerine teslim edilirken dört kişinin kimlik tespiti yapılamadı. 9 kurbanın ailesi ise gün boyu otopsinin tamamlanmasını bekledi.

‘’Yönetenler yüzünden’’
​Teşhis edilemeyen dört ceset için, yakınlarının kayıp olduğunu söyleyenlerden DNA örnekleri alındı. Adli Tıp’taki cenazeler arasında evlatlarının, eşlerinin, kardeşlerinin, arkadaşlarının bulunduğunu öğrenenler acı içinde kendini Adli Tıp Kurumu’nun bahçesine attı. Patlamada halasının kızı ölen 69 yaşındaki Ünal Uzun, “Ülkeyi yönetenler yüzünden bu haldeyiz. Her gün ölüm haberi almaktan usandık. Şimdi ölüm bizi de buldu. İhmali olanlar hesap versin” diye sitem etti.

Patlamada yeğeni Erdem Soydan’ı kaybeden Mustafa Soydan, duydukları derin üzüntüyü anlatmaya kelimeler bulamadığını, sorumluların bulunmasını beklediklerini söyledi.

Bir ders erken çıkmıştı
25 yaşındaki Sümeyra Çakmak’ın öğretmen babası Şahap Çakmak, Adli Tıp Kurumu önündeki bekleyişini sürdürenler arasındaydı. Kızının Kızılay’da bulunan bir kursta Kamu Personeli Seçme Sınavı için eğitim aldığını söyleyen Şahap Çakmak, “Kızım bir ders erken çıkarak eve gitmek istemiş. Otobüs durağına geldiği an patlama olmuş. Kendisini bu sabah teşhis edebildik” dedi. Cenazelerini alan acılı aile, memleketleri Bayburt’a doğru yola çıktı.

Aileler, Ankara’nın ilçe belediyelerinin kurduğu sağanak yağmurdan korunmaya çalıştı. Battaniye ve yağmurluk dağıtılan ailelerin yiyecek ihtiyaçlarını AFAD karşıladı.

***

HDP'nin bulunduğu sokak kapatıldı
Ankara'da meydana gelen patlamanın ardından HDP Genel Merkezi'nin bulunduğu Büklüm Sokak'ta olağanüstü önlemler alındı. Trafiğe kapalı olan yola bariyerler koyan polisler, yaya olarak sokaktan geçmek isteyenlerinde üstlerini ve çantalarını aradı başladı. Arama çocuk ve yaşlı ayırt edilmeden sokaktan geçmek isteyen herkese yapıldı. Üstünü aratmak istemeyenler sokağa alınmadı.

Kaynak: Birgun.net