HÜSEYİN ŞİMŞEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye’deki gelişmelere ilişkin Suudi Arabistan ile birlikte kara operasyonuna girilebileceğini belirttiği ve YPG kamplarının top atışlarıyla vurulduğu sınır hattında kara operasyonu hazırlığı gözleniyor.

IŞİD’in kontrolündeki Cerablus sınırında geçtiğimiz yıl başlayan duvar örme ve mayın temizleme çalışmalarına ara verildiği öğrenildi. Ayrıca Karkamış’a bağlı Türkyurdu karakoluna yakın ve Cerablus’a hakim tepelere füze rampalarının konuşlandırıldığı ve bu rampaların yönünün Suriye’ye çevrildiği görülüyor.

TANKLAR GETİRİLDİ
Suriye hattına ilişkin dikkat çeken bir başka gelişme ise karakollarda ve sınır devriyelerinde bulunan araçlar. Sınırın 100 metre gerisinde bulunan Çakıroğlu karakoluna tanklar konuşlandırılırken, Cerablus’tan Azez’in batı yakasına kadar tüm sınır hattının füze sistemleri ile donatılmış paletli ve tekerlekli zırhlı araçlarla devriye gezildiği görülüyor. Özellikle Azez’e hâkim tepeleri ile bilinen Kilis’in Elbeyli ilçesinde yoğun askeri hareketlilik dikkat çekiyor. Bölge halkının ifadelerine göre, Karkamış’tan Kilis Öncüpınar sınır kapısına kadar olan tüm karakollarda asker sayısı geçtiğimiz aya göre iki kat arttırıldı.
Karkamış sınırından çıplak gözle izlenebilen Cerablus’ta IŞİD militanlarının ilçenin çevresinde bulunan araçları, ilçe merkezindeki binaların etrafına yerleştirdiği öğrenildi. Buna karşılık Türkiye tarafında sınır hattında bulunan gözetleme kulelerinin sayısının arttırılırken, kulelerin altına olası çatışma sırasında kum torbalarıyla siperler yapılması dikkat çekti.

‘TÜRKİYE KAYIP VERİR'
Cerablus’tan kaçarak Karkamış’a yerleşen ve bir dükkânda çırak olarak çalışan, annesi ve babası IŞİD’in elinde olan Cerablus’ta bulunduğu için ismini vermek istemeyen Suriyeli M. ise savaş hazırlığının yalnızca Türkiye tarafında olmadığını söylüyor. Rusya’nın operasyonları sonrasında Munbuç ve Çobanbeyli’ye yakın köylerden kaçan 30 bin kişi ile birlikte Cerablus’un nüfusunun 50 bine yükseldiğini ifade eden Suriyeli M., operasyon olursa sivil halkın canlı kalkan olarak kullanılmasından korkuyor.

Annesi ve babası ile yaptığı telefon konuşmalarından öğrendiğine göre IŞİD’in kara operasyonu için gücünü merkezde topladığını, hava operasyonu için ise yer altı sığınakları kazdığını ifade eden Suriyeli M., IŞİD’in 15 gün içerisinde bir operasyon beklediğini söylüyor ve şunları anlatıyor: “Türkiye, Cerablus’a girerse büyük kayıp verebilir. IŞİD o bölgeyi çok iyi biliyor. Kazdıkları sığınaklar onları hava operasyonundan koruyabilirse, kara operasyonunda tüm gücünü kullanabilirler. Üstelik oradaki IŞİD militanları askerin gözünün önünde hendekler kazdılar. Bir savaş çıkarsa karadan Cerablus’a girmek de o kadar kolay olmaz. Şu an orada on binlerce de sivil var. Bu da unutulmasın! Ayrıca son telefon konuşmasında öğrendiğime göre Cerablus’un önemli giriş ve çıkışları tamamen mayınlarla döşenmiş ve akülerle bu mayınları bir birine bağlanmış. Bu facia olabilir.”

‘BÜYÜK GÖÇ OLUR'
Yeterli görülmese de ilçe halkının sokaklarda rahat bir şekilde yürümesine olanak sağlayan duvarın yapımının durdurulduğunu belirten Karkamış esnaflarından Bülent Duran, askerin sınırı geçmesi halinde ilçe halkının büyük bölümünün başka il ve ilçelere taşınacağını söylüyor. İlçenin sınır hattında bulunan ilk okulun savaş ihtimalinin kuvvetlenmesi üzerine geçtiğimiz hafta kapatıldığını ve öğrencilerin çevre okullara nakledildiğini söyleyen Duran, “İlçede ekonomi durdu. Halk korkuyor. Her gece çatışma sesleri geliyor. Savaş başlarsa büyük göç olur” diyor.

Kaynak: Birgun.net