5 engelli oyuncunun yer aldığı “Adım Adım Işığa Giden Yol” filmi, İzmir’deki Yaşar Üniversitesinde yapılan gala gecesiyle izleyiciyle buluştu.

Oyuncu kadrosunda Haldun Dormen, Asuman Dabak gibi ünlü isimlerin yanı sıra görme engelli Ümran Sevinç, down sendromlu Can Ayan, bedensel engelli Memet Sefa Öztürk, Bora Acar Zöngür ve Can Filiz gibi 5 engelli oyuncunun yer aldığı “Adım Adım Işığa Giden Yol” filmi, İzmir’deki Yaşar Üniversitesinde yapılan gala gecesiyle izleyiciyle buluştu. Film, Türkiye’deki birçok salonda, Türkiye Engelliler Haftası’na denk gelen 6 Mayıs günü gösterime girecek.

‘Adım Adım Işığa Giden Yol’ filminin galası, Selçuk Yaşar Kampüsü Konferans Salonu’nda yapıldı. Galaya, filmin oyuncularının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Yönetmen Sinan Uzun, “Senaryo yazma aşamasında engellilerle uzun süre vakit geçirdim ve neler başarabildiklerini gördüm. İnsanların oturup ağlayacakları bir film değil de başarı hikayelerinin anlatıldığı bir film yaptık. Aynı hayatı yaşadığımızı göstermek istedik. Çalıştığımız engellilerin hayata bakış açıları çok farklı, dört elle hayata tutunmuş durumdalar. Filmin müziklerini ünlü isimler yaptı. Karahan Kadırman’ın çok etkisi oldu. Ayrıca Fikret Kızılok, Sezen Aksu ve Cem İdiz’den birer şarkı verildi. Büyük emekler harcayarak yaptığımız film umarım beğenilir” dedi.

Usta Oyuncu Haldun Dormen de projenin kendisi için çok büyük anlam taşıdığını ifade ederek, “Birçok şey yaptım ama bu kadar mutlu olmadım daha önce. Gerçekten müthiş keyif aldım. Hayatımda ilk defa bir sahnede filmde dans ettim. İyi ki beni çağırdılar, iyi ki buradayım” dedi.

Asuman Dabak ise “Bu çorbada benim de bir tuzumun olmasından çok gurur duyuyorum. Bu bir başlangıç olmalı, sadece sinema filmi ile kalmamalı, tiyatroya da taşıyalım. Bu sinema filmi ilk olsun ama sonuncusu olmasın” diyerek duygularını dile getirdi.

Klasik bale sanatçısı bedensel engelli Memet Sefa Öztürk, tutkunu olduğu danstan asla vazgeçmedi ve hâlâ dans etmeye devam ediyor. Öztürk, “Bu film, bedensel engel yaşayan insanların dünyasına gerçekliğine hizmet etmekle birlikte, aynı zamanda beyaz perdede ve televizyonda gelecek dönemlerde bir engellinin neler başarabileceğinin kanıtı. Tekerlekli sandalyede olduğu için set şartlarını bahane edip ‘Çalıştıramayız, zorlanır’ gibi gerekçelerle donanımlı, eğitimli gerçek engellilere şans vermeyen bu sektör, bu filmle neler yapabileceğimizi görecek. Engelli rolünü gerçek bir görme engelli, gerçek bir yürüme engelli oynayabilir ve bunu kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan yaptık. Bu yıkılması gereken bir ön yargı duvarıydı ve bu filmle bu duvar inşallah yıkılır. Bundan sonra, kolları bacakları arkadan sıkıştırılmış, engelli taklidi yaptırılan insanlar yerine, gerçekten o rolleri, o durumu, o ruh halini yaşamış eğitimli, donanımlı, kalifiye gerçek engelliler insanlar tercih edilir” dedi.

Kaynak: Birgun.net