15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Akıncı Üssü civarında gözaltına alınan ve örgütün "hava kuvvetleri imamı" olduğu iddia edilen Adil Öksüz'ün yanında GPS cihazı taşıdığı ortaya çıktı. Öksüz’ün gözaltındayken üzerindeki GPS’i tuvalete saklamaya çalıştığı ancak bir başçavuşun dikkati sayesinde cihazın bulunduğu öğrenildi. Ancak cihaz, Öksüz serbest bırakıldıktan sonra kendisine teslim edildi.

T24'ün haberine göre; Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi olan ve darbe soruşturmasının kilit isimlerinden biri olarak görülen Öksüz, darbe girişiminin ardından 16 Temmuz'da Akıncı Üssü yakınlarında jandarma ekiplerince gözaltına alındıktan sonra Kazan Akıncılar Jandarma Karakolu'na götürüldü.

Jandarmadan mahkemeye sevk edilene kadar iki gün boyunca burada tutulan Öksüz, nöbetçi askerlerden izin alarak tuvalete gitti. Öksüz, yapılan üst aramasında bulunamayan flash bellek boyutundaki GPS cihazını, ortadan kaldırmak için kağıt havluların arasına sakladı.

Kağıt havlular arasında cihazı gören başçavuşun, kendisinden önce tuvaleti kimin kullandığına dair yaptığı araştırma üzerine Adil Öksüz'ün buraya gittiği belirlenince tutanak tutuldu. Tutanakta, cihazın ABD'de üretildiği kaydı da yer aldı.

Öksüz, Cumhuriyet Savcısı Cihan Ergün'e ifade verdikten sonra, tutuklama talebiyle Ankara Batı 2. Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilmişti. Mahkeme Hakimi Köksal Çelik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılması üzerine soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yılmaz karara itiraz etmişti. Yılmaz'ın itirazı da Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez tarafından delil yetersizliği gerekçesiyle reddedilmiş ve Öksüz serbest bırakılmıştı.

Öksüz'ün, gözaltında tutulduğu Akıncılar Jandarma Karakolu'nda nezarethaneden çıkarak tuvalette kağıt havluların arasında gizlemek istediği GPS cihazının da serbest bırakıldıktan sonra kendisine teslim edildiği belirlendi.

HSYK tarafından daha sonra görevden alınan Çelik, Öksüz'ün serbest bırakılmasına ilişkin kararında, "Mevcut somut delil var ise de sabit ikametgah sahibi oluşu, kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin olmayışı, suç vasfının değişme ihtimali ile dosya kapsamı nazara alınarak, Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklama talebinin reddi ile tutuksuz yargılanmak üzere başka suçtan tutuklu veya hükümlü değilse serbest bırakılmasına" ifadelerini kullanmıştı.

‘FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğunun ortaya çıkması ve soruşturma kapsamında gözaltına alınan bazı şüphelilerin bu bilgileri teyit eden ifadelerinin ardından her yerde aranan Öksüz, henüz bulunamadı. Kendisine ait 34 SIR 49 plakalı aracın Sakarya'nın Akyazı ilçesinde kayınpederi Cevat Yıldırım'a ait evin garajında bulunmasının ardından Öksüz izini kaybettirmeyi başardı.


Kaynak: Birgun.net