Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Amerika Birleşik Devletleri’nin Fetullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmediği takdirde Türkiye’nin dostluğunu Fetullah Gülen’e tercih etmiş olacağını söyledi.

Konya'da yapılacak olan mitinge katılmak üzere kente gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ burada Fetullah Gülen'in iadesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD'ye Fetullah Gülen ile ilgili darbe teşebbüsü dışında diğer 4 dosyayla ilgili iade talebinde bulunduklarını söyleyerek, “Darbe teşebbüsü ile ilgili dosyaları göndereceğimizi ifade ederek Gülen'in ABD'de yakalanması ve tutuklanması talebimizi ilettik. ABD makamları bize neden yakalanması ve tutuklanması gerektiğini, bunun aciliyetinin ne olduğu sordu. Biz de aciliyetin nereden kaynaklandığını ifade eden bir yazıyı da ABD yetkili makamlarına gönderdik” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE UZMANLAR ARASI GÖRÜŞMELER OLACAKTIR”

Bakan Bozdağ, ABD yetkili makamlarından bakanlığa ABD'den bir uzman heyetin Türkiye'ye gelmesi veya Türkiye'den uzman bir heyetin ABD'ye giderek Fetullah Gülen ile alakalı bir ön görüşme yapma önerisinde bulunulduğunu söyleyerek, “Bunun üzerine biz de Adalet Bakanlığı olarak ABD yetkili makamlarına bir yazı yazdık. ABD yetkililerinden oluşan uzman bir heyetin Türkiye'ye öncelikle gelmesini ve Türkiye'de savcılıklar tarafından yürütülen soruşturmalarla ilgili karşılıklı bir görüş alışverişinde bulunmanın isabetli olacağını, Türkiye'den bir uzman heyetin ABD'ye gidebileceğini ifade ettik. Onlar zannedersem bunu değerlendirecekler. Önümüzdeki günlerde uzmanlar arası görüşmeler olacaktır. Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Adalet Bakanı olarak ABD'ye gidip bu konudaki taleplerimizi ileteceğiz. Türkiye'nin ortaya koyduğu delilleri muhataplarımıza ileteceğiz” diye konuştu.

Bozdağ, “15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe teşebbüsünün Fetullah Gülen'in emir ve komutasında ona bağlı olan TSK içerisindeki teröristlerce ve onlara eklemlenen bazı gruplar tarafından yerine getirildiğini herkes gayet iyi bilmektedir” dedi.

Bu konunun ispatlanmış bir konu olduğuna değinen Bakan Bekir Bozdağ, “Hukuk açısından delillerle de sabit. Onun dışında da her türlü netlik ortada. ABD de başka devletler de, başka devletlerin istihbarat örgütleri de Türkiye'de 15 Temmuz'da gerçekleştirilen başarısız darbe teşebbüsünün Fetullah Gülen'in emir ve komutasında ona bağlı olan TSK içerisindeki teröristlerce ve onlara eklemlenen bazı gruplar tarafından yerine getirildiğini herkes gayet iyi bilmektedir. Türkiye olarak biz de bunun herkes tarafından bilindiğini biliyoruz. Bundan sonraki süreçlerde hukuk sadece resmi prosedürün işlemesi ve uygulanması bakımından önemli ama buradaki kararlar hukuki kararlar değil siyasi kararlar olacaktır. ABD'nin siyasi kararı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilip edilmemesinde etkili olacaktır. İade ederse ABD Türkiye'nin dostluğunu Fetullah Gülen'e tercih etmiş demektir. İade etmezse de Fetullah Gülen'i Türkiye'ye tercih etmiştir. Bunun sonuçlarını zaman içerisinde hep beraber göreceğiz. Biz ABD'den Türkiye ve Türk halkının dostluğunu her şeyin ve herkesin üstünde olduğunu ve bunu doğru takdir edeceği yönündeki inancımızı ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

Kaynak: Birgun.net