Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Trabzon İl Başkanlığını ziyareti sırasında açıklamalarda bulundu.

Başkanlık sistemini anlatamadıklarını kaydeden Bakan Bozdağ, “Türkiye’de mesele birinin başkan olması meselesi değildir. Mesele bir sistem meselesidir.” dedi.

KARAMAN'DAKİ ÇOCUKLARA TECAVÜZ DAVASI

BirGün'ün ortaya çıkardığı, Karaman'da Ensar Vakfı ve KAİMDER'a ait kayıt dışı yurtlarda barınan erkek öğrencilere tecavüzden yargılanan ve 508 yıl 3 ay hapse çarptırılan öğretmen Muharrem B.'ye verilen ceza ve davayla ilgili konuşan Bakan Bozdağın, Ensar Vakfı ve KAİMDER'in yasa dışı evlerini ve tecavüze ortam hazırlayan uygulamalara konu kurumları hiç anmaması dikkat çekti.

Bozdağ'ın Ensar ve KAİMDER'e değinmeden yaptığı Karaman açıklaması şöyle:

“Mahkemenin verdiği kararı ben de basından takip ettim. İlk duruşmada biten davada mahkeme herhangi bir indirime gitmedi. Karaman’da yaşanan çok önemli, çok çirkin ve kabul edilemez bir olay. Bu olay karşısında elbette herkes gibi hepimizin duyarlı olmasında fayda var. Türkiye’de benzer hadiselerin bir daha yaşanmaması için de hepimizin alınması gereken tedbirler konusunda hassasiyet göstermesi gerekiyor. Yargının verdiği karar somut bir olaya ilişkin bir karardır. Ama bu kararın ortaya çıkması ve aldığı ceza bundan sonra benzer suçlar için caydırıcı bir etki yapacaktır. Ama sadece cezaların caydırıcılığı yetmez. Toplumsal bilincin de yüksek olması da son derece büyük önem arz etmektedir. Trabzon’dan bir kere daha ifade etmek isterim ki, 'kol kırılır yen içinde kalır' anlayışıyla suçlar, ahlaksızlıklar, çirkinlikler konusunda suskun kalmamalıyız. Kim yanlış yapmış, suç işlemişse, böylesine çirkin bir eylemde bulunmuşsa bunları mutlaka hukuka teslim etmeliyiz. Yargıya çıkarmalı, hesap vermesini sağlamalıyız ki bu tür ahlaksızlar, böyle hadiselerin gizli kalmasından cesaretlenerek yeni ahlaksızlıklar, yeni suçlar işlemesinler. Bu tür konularda işin üzerini açmaya, hukuka ve yargıya bu tür ahlaksızlık suçları işleyenleri çekinmeden teslim etmeye ihtiyacımız var. Umarım böyle hadiseler bir daha olmaz. Ama olduğu zaman da mutlaka işin üzerini açmak ve hukuka hesap vermesini sağlamak hepimizin üzerine düşen vazifedir. Ayrıca da bu tür hadiselerin yaşanmaması için de pek çok başka tedbirleri elbette hükümet olarak ve aileler olarak almamız gerekir.”

MAHKEMENİN TAKDİRİDİR

Yargılanmada davanın kısa sürmesini de değerlendiren Bakan Bozdağ, “Bu mahkemenin takdiridir. Mahkeme dosyayı tekamül etmiş olduğu zaman böyle bir karar verebilir. Hepimiz mahkemenin bu kararına saygı duymalıyız” diyerek açıklamasını tamamladı.

Bakan Bozdağ, sabah geldiği Başbakanlığa ait uçakla Ankara’ya hareket etti.

Kaynak: Birgun.net