CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, "çıplak aramayı" kabul etmeyen mahkûmun gardiyanlar tarafından darp edildiği, darp sonrası ayakları ve elleri ters kelepçeli şekilde tekrar darp edildiği ve sabaha kadar hücrede bekletildiği iddialarını Meclis’e taşıdı.

Hakverdi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:

“Kırıkkale Hapishanesi’nden Kocaeli Kandıra Hapishanesi’ne götürülen mahkûmun ‘çıplak aranmak’ istendiğine dair iddialar doğru mudur? Doğru ise mahkûm neden çıplak aranmak istenmektedir? ‘Çıplak arama’ yapmak isteyenler hakkında işlem yapılacak mıdır?

‘Çıplak aramayı’ kabul etmeyen mahkûmun gardiyanlar tarafından darp edildiği iddiası doğru mudur? Darp sonrası ayakları ve elleri ters kelepçeli şekilde tekrar darp edildiği ve sabaha kadar hücrede bekletildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise işkence yapanlar hakkında işlem yapılacak mıdır?

Mahkemeye çıkarılan mahkûmu gören hâkimin, önce doktora sonra savcılığa götürün talimatı vermesine rağmen mahkûmun Kırıkkale Hapishanesi’ne götürüldüğü iddiaları doğru mudur? Mahkûm, hastane ve savcılık yerine neden Kırıkkale Hapishanesi’ne gönderilmiştir?

Kırıkkale Hapishanesi’nde 28-29-30 Mart tarihlerinde gardiyanlar, Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı genelge nedeniyle hücrelerde arama yaptığı iddiaları doğru mudur? Yapılmış ise bakanlığın böyle bir genelgesi var mıdır?

Yapılan aramalarda iki kişilik hücrelerde bulunan 2 kova, 2 temizlik fırçası ve 2 tastan birinin alındığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise kova, temizlik fırçası ve tas neden alınmıştır? Alınan eşyaların ne zararı vardır? Hücrede kalan mahkûmlar, aynı eşyaları kullanmak zorunda mıdır?

Hücrelerde bulunan çek pasların sopa boylarının kısaltıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?

İki kişilik bazı hücrelerden nevresim ve battaniyelerin toplatıldığı iddiaları doğru mudur?

İki kişilik hücrelerde kalan iki mahkûm olmasına rağmen ‘bir diş fırçası’ verildiği iddiası doğru mudur? İki mahkûmun tek diş fırçasını kullanması Adalet Bakanlığı’nın almış olduğu karar mıdır? Siz başkasının kullandığı diş fırçasını kullanır mısınız? Kullanmayacaksanız mahkûmlara neden bu dayatılmaktadır?

Arama sırasında ‘Bundan sonra bu şekilde muamele göreceksiniz ve bu durum her yerde yaygınlaşacak’ denildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise her hapishanede mahkûmların kişisel temizlik malzemelerine el mi konulacaktır?” (ANKA)

Kaynak: Birgun.net