Türk-İş’in araştırmasına göre, ocak ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 447 lira, yoksulluk sınırı ise 4 bin 714 lira oldu.

Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırılan ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmasının 2016 Ocak ayı sonuçları dün açıklandı.

Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 447 lira 20 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 714 lira oldu.

Ocak ayında bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise bin 781 lira 84 kuruş olarak hesaplandı.

YAŞAM MALİYETİ ARTTI
Türk-İş’in hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı sadece bu ay 62 TL artarken, son bir yıldaki artış 190 TL olarak hesaplandı. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise son bir yılda 620 TL olarak gerçekleşti. Bu artışın neredeyse üçte biri (202 TL) bu ay yaşandı.

ÜCRET ZAMLARI ERİDİ
Rapora göre, asgari ücretin net bin 300 liraya yükselmesi, işçi ücretleri ile memur maaşlarına yeni yılın ilk ayında yapılan zamlar, emekli maaşlarının artırılması gibi iyileştirmeler, başta elektrik olmak üzere temel mal ve hizmetlere yapılan zamlar, vergi ve harçlardaki artışlarla daha ilk aydan erimeye başladı.

GIDA ENFLASYONU
Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 15,15 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,36 olarak hesaplandı. Ocak ayındaki yüksek oranlı artışta, özellikle ekmek zammı ve soğukların artmasıyla sebze fiyatında görülen artış etkili oldu.

***

Ekmeğin kilosu 5 lira
Araştırmaya göre; ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, ekmekte beklenen fiyat artışı yüzde 25, ekmeğin kilogram fiyatı ise 5 lira oldu. Ancak, bazı fırınların rekabet nedeniyle eski fiyat üzerinden satışlarını sürdürdüğü dikkat çekti. Aile bütçesinde ve geleneksel beslenmede ağırlıklı yeri olan ekmeğin fiyatında enflasyonun 3 katı oranında artış yaşanması, sofraları olumsuz etkiledi. Aynı grupta yer alan pirinç fiyatı biraz gerilerken; makarna, bulgur, un, irmik ise aynı fiyatta kaldı.

***

Sebze fiyatlarında kar etkisi
Yaş sebze-meyve fiyatlarını bu ay kar soğuğu vurdu. Geçen ay 3 lira 46 kuruş olarak hesaplanan ortalama yaş sebze kilogram fiyatı, bu ay 3 lira 67 kuruş oldu. Ancak ortalama sebze fiyatı geçen ay 3 lira 68 kuruşken bu ay –patlıcan, yeşilbiber vb. fiyatı artan ürünler hesaplama dışında tutulmasına rağmen-4 lira 9 kuruşa yükseldi. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 2 lira 94 kuruştan bu ay 2 lira 64 kuruşa geriledi.

Kaynak: Birgun.net