Zonguldak’a bağlı Kilimli’de dört aydır ücretlerini alamadıkları için iş bırakan ve açlık grevine başlayan madencilerle görüşmek isteyen CHP heyetine polis izin vermedi.

Direniş sekizinci gününde

Gelik beldesinde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan’da iş bırakmıştı. Bu tarihten sonra Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atanması işçilerin durumunu daha da çaresiz bir hale getirmişti.

18 Mayıs’tan bu yana yerin altında haklarını almak için açlık grevi sürdüren işçilerin direnişinde bugün sekizinci güne girildi. 85 işçiden 56’sının sağlık sorunları nedeniyle açlık grevini bırakmak zorunda kaldığı direnişte 29 işçi hala maden ocağındaki eylemlerine devam ediyor.

Validen onay yok

Diken'in haberine göre, işçilerle görüşmek için CHP’li vekiller Veli Ağbaba, Şerafettin Turpçu, Ünal Demirtaş ve Rıza Yalçınkaya bugün maden ocağının bulunduğu yere giderek eylem yapan işçilerin yanına inmek istedi. Ancak heyeti karşılayan il emniyet müdürü Osman Ak, CHP heyetinin ocak içine girişine izin vermedi.

İşçilerle görüşme taleplerini yenileyen Ağbaba, telefonla Vali Ali Kaban’la görüşmesinde de olumsuz yanıt alınca CHP heyeti kısa bir açıklamanın ardından yeniden ocağa girme girişiminde bulundu. Bunun üzerine çıkan arbedede dışarıdaki işçiler de polis barikatını yıkmak istedi.

Bir işçi rahatsızlandı

Polisin CHP heyetinin maden ocağının önüne gitmesine izin vermesiyle kalabalık sakinleşti. Bu sırada eylemciler arasında bulunan 38 yaşındaki Recep Çayırlı adlı maden işçisinin fenalaştığı bilgisi geldi. Maden ocağından çıkarılan Recep Çayırlı, sağlık ekipleri tarafından ambulansa alındı. Eşinin rahatsızlandığını öğrenen Sevda Çayırlı ise gözyaşlarına boğuldu. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Recep Çayırlı’nın tansiyonu düştüğü ve tedavisini devam ettiği öğrenildi.

Olaylar esnasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Ağbaba, “Maalesef hem emniyet müdürü ve Vali bize bu izni vermedi. Burada izin alacak bir durumda yok ama maalesef hukukun olmadığı yerde eşkıyalık olur, terör olur. Burada bize uygulanan budur. Madene girmememize izin verilmemesi hukuksuzdur, keyfidir” diye konuştu.

‘İdari mahkemeye başvurun’ demiş

Bürokratların ‘siyasetin emrine girmiş hukuk tanımaz kişiler’ olduğunu söyleyen Ağbaba, “Biz bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulacağız. Vali telefonda dalga geçer gibi idare mahkemesine başvurun diyor. İdare mahkemesinden 15-20 gün sonra, bir ay sonra cevap alın diyor. Bu çocukların canını kimse düşünmüyor. Bu insanlara bir şey olursa onların ölümünden vali ve emniyet müdürü sorumludur. Sayın vali ve emniyet müdürüne Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu TBMM’de hatırlatacağız” dedi.

CHP heyetine ‘İdare mahkemesine başvurun’ diyen Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın eylemlerin devam ettiği iki ocaktan birinin 1,5 yıl, diğerininse altı aydır izinsiz çalıştırıldığını bildiği ortaya çıkmıştı. Ocakların izinsiz çalıştırılmasıyla ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) suçlayan Kaban, 5 bin ton kömürün satılarak en kısa sürede işçilerin alacaklarının ödeneceğini söylemişti.

Kaynak: Birgun.net