KEREM DOĞAN

Sakarya’nın Arifiye ilçesindeki 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Başkurt Fabrikası’nda, asgari ücret zamlarını alamayan Çelik-İş Sendikası üyesi 105 işçi, 29 Mart’tan beri grevde. Grevde olumlu bir gelişme yaşanmaması üzerine işçilerden 25’i bir hafta önce açlık grevine başladı. Kamuoyundaki duyarsızlıktan ve seslerini duyuramamaktan yakınan işçiler, “Hakkımızı alana dek eylemi sürdüreceğiz” diyor.

İşçilerden Erdoğan Gündüz ile fabrikadaki örgütlenme sürecini, eylemi ve taleplerini konuştuk.

» Fabrikada nasıl örgütlendiniz? Neden greve çıktınız?

Çelik-İş Sendikası’na üye olduk ve 3 yıl önce sendika girdi fabrikaya. İlk sözleşmemiz 3 yıllıktı, 2015 yılı sonunda bitti. Yeni sözleşme görüşmelerimiz başladı. Bu süreçte asgari ücretin artışıyla birlikte işverenle aramızda anlaşmazlık oldu. İşveren bu zammı vermek istemedi. İstediğimiz rakamlar öyle abartılı rakamlar değil, organize sanayideki diğer fabrikalarda olan rakamlar, hatta daha da düşük. Buna karşın patron yanaşmayınca, biz de 100 kadar işçi arkadaşımızın ortak kararıyla grev hakkımızı kullandık. 29 Mart’ta greve çıktık, ancak o günden bu yana bir ilerleme kaydedemedik.

‘Kaçak işçi çalıştırılıyor, yetkililer seyrediyor’

» Bu süreçte işverenin tavrı ne oldu?

Greve çıkmadan bir gün önce 25 işçinin işe girişi yapıldı. Bu yasal değil, fason iş yaptırmaya çalışıyorlar. Biz bunu sendika avukatlarından öğrendik, Çalışma Bakanlığı’ndan gelen müfettişlerle de görüştük. Senelerdir mobbing uygulanıyordu burada, sözleşmeye işçiyi aşağılayan maddeler koymuşlardı, bunları kabul edemeyeceğimizi söyledik. Bir türlü anlaşma sağlanamadı yani anlayacağınız. Greve çıktık, fakat baktık ki bir ilerleme kaydedemiyoruz. Bakanlık müfettişleri geldi, kaçak işçi çalıştırıldığını tespit etti, ama hâlâ bu duruma müdahale edilmedi. İş Kurumu da, Vali de, Emniyet de ‘Ben müdahale edemem, yetkim yok’ diyor. Bu nasıl bir bürokrasidir ki hep bizim aleyhimize işliyor. Adam suç işliyor, hiçbir yetkili müdahale etmiyor. Biz de mecbur kaldık, açlık grevine başladık.

»Ailelerinizin buna tepkisi nasıl oldu?

Ailelerimiz bize tepkili tabii. Hepimiz 50-55 gündür maddi yönden sıkıntıdayız, kirası olan var, çocuk okutan var. Ablamın iki çocuğu üniversitede okuyor ve ablam grevde şu an. Biz de, ailelerimiz de çok sıkıntı çekiyoruz, ama hak mücadelesi bu, devam edeceğiz.

‘Mobbing kalksın, haklarımız verilsin’

»Talepleriniz neler?

Taleplerimiz huzurlu bir ortam, mobbing uygulamalarının kalkması, açlık sınırının ne olduğu ortadayken en azından asgari ücrete yapılan zamların ücretlerimize yansıması. Çocuklarımıza kaliteli bir yaşam sağlayamasak da en azından onların karınlarının doymasını istiyoruz.

»Diğer fabrikalardan destek alabiliyor musunuz?

Sağ olsunlar, çok duyarsız davranıyorlar, özellikle 1. Organize Sanayi’deki arkadaşlar. Hepsi de bizim gibi işçi, ama hiçbiri gelip de ne yapıyorsunuz diye sormadı. Bizim sendikaya üye olan 2. Organize Sanayi’deki arkadaşlar en azından iş çıkışı da olsa uğruyorlar. Öğrenci arkadaşlar ilk günden beri buradalar, çok teşekkür ediyoruz.

»Direnişiniz şu an ne durumda? Katılımı artırmak için ne yapıyorsunuz?

Yerel basına ulaşmaya çalıştık, ama direnişin ulusal basına taşınmasını ve yetkililerin bir çözüm üretmesini istiyoruz. Bunun dışında ne yapabiliriz ki?

***

‘Kadınların dolaplarını kontrol ediyorlar’

Açlık grevindeki işçilerden Özcan Keleş, şunları söyledi: “Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz, çabalıyoruz, ama hiç kimse müdahil olmuyor. Ben kirada yaşıyorum, iki çocuğum var, iki aydır kiramı ödeyemedim. Borçlarımızı hep erteledik. Genel müdürümüz Mehmet Kılavuz, işçiyle anlaşmayacağını söylüyor. Patronla bağlantı kuramadık, tüm yönetimi genel müdüre devretmiş, her şey onun elinde. Fabrikada tüm baskıları yapan ve emir veren kişi de o. Şikâyet ediyoruz, sonuç alamıyoruz. Mobbing çok fazla var, bir personel müdürü kadınların lavabosuna, soyunma odasına girip dolapları kontrol edebiliyor. Kaçak işçi çalıştırıyorlar, müfettişler tespit ediyor, ama bir türlü onları dışarı çıkartmıyorlar. Biz de bu nedenle açlık grevine başvurduk. Başaracağımıza inanıyoruz, mücadeleye devam edeceğiz.”

Kaynak: Birgun.net