Cizre’de yaşanan çatışmada bir evin bodrum katında yaralı bulunanların kurtarılması için açlık grevi başlatan HDP’li milletvekilleri Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek son gelişmeleri değerlendirdi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir ve Adana Milletvekili Meral Daniş Beştaş, İçişleri Bakanlığı’ndan operasyonlara dair gelecek haberleri beklediklerini söyledi.

Toplantıda konuşan Baluken, 7 gündür Cizre'de bir evin bodrum katında bulunan 28 yaralı yurttaştan 6’sının hayatını kaybettiğini söyledi. Baluken Türkiye’nin en önemli gündem maddesinin Cizre’de yaşanan vahşet olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Hastane kaldırılmayı bekleyen 28 yurttaşın durumu en önemli gündemlerden biriydi. İlk gün yaralı halde orada bulunan Cihan Karaman'ın hastaneye taşınmasıyla birlikte bu ülke gündemine girdi. Onun nakli için tüm girişimleri yapmamıza rağmen, Avrupa İnsan hakları Mahkemesi’nin tedbir kararı almasına rağmen gerekli girişimler yapılmadı. Cihan planlı bir şekilde ölüme terk edildi. Bir yaralı için gösterilen duyarlılık maalesef 6 yurttaşın hayatını kaybetmesiyle büyük bir trajedi boyutuna gelmiştir. Özellikle bu arkadaşlarımızın yaralı olduğu ilk günden itibaren en temel hak olan yaşam ve sağlık hakkının sağlanması için gerekli tüm girişimleri yaptık. Bütün çabalarımıza rağmen bugüne kadar bu yurttaşların alınmasıyla ilgili tek bir çaba gösterilmedi. Hükümet bu yaralıların alınması ile ilgili tek bir samimi girişim yapmadı. Devlet ve Hükümet bu konuda samimi değil.”

Yetkililerden gelen açıklamaların birbirini tutmadığını belirten Baluken, yaralıların bilinçli bir şekilde tutulduğunu söyledi. Yaralıların bulunduğu eve ambulansların güvenlik güçleri tarafından sokulmadığı açıklamasında bulunan Baluken şöyle devam etti:

“Dün ambulanslar geri çekilmiş olmasaydı, bugün bu sonuç olmayacaktı. Her geçen saniyede ölüm haberlerinin geleceğini ifade etmemize rağmen bu yaralıların hastaneye nakilleriyle ilgili çabayı göremedik. Maalesef günlerdir o bölgeye her ambulans hareket ettiğinde yapay bir çatışma mizanseni yaratılarak, ambulansa ateş açılarak, sağlık personeli tehdit edilerek yaralıların hastaneye nakledilmesi engelleniyor. O bölgeye gitmiş tek bir sağlık bakanlığı ambulansı yok.”

İçişleri Bakanı’nın bugün öğlene kadar yaralıların kurtarılacağı sözünü verdiğini belirten HDP Grup Başkanvekili, “Ancak yine İçişleri Bakanlığı yetkililer sabah aradı, bir çatışma yaşandığı, bir uzman çavuşun yaşamını yitirdiğini, o müdahalenin yapılamayacağını sabah itibariye öğrenmiş olduk” diye konuştu.

Baluken, bugün sonuç alınmazsa açlık grevlerine devam edeceklerini söyledi. (ANKA)

Kaynak: Birgun.net