Avrupa Birliği, para karşılığı Türkiye’ye kabul ettirdiği Geri Kabul Anlaşması yürürlüğe girer girmez vereceğini vaat ettiği 3 milyar avroluk yardımın bir kısmını gönderdi. AB’den yapılan açıklamaya göre mülteci çocukların kamplardaki durumu ve eğitimi için 55 milyon, insani yardım için de 40 milyon avro gönderildiği yollandı.

Türkiye’nin mülteci haklarını çiğnediği eleştirileriyle karşı karşıya kalmasına yol açan Geri Kabul Anlaşması önceki gün Yunanistan’ın 300’e yakın sığınmacıyı Türkiye’ye geri göndermesi üzerine fiili olarak yürürlüğe girmişti.

Avrupa Birliği, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Ekim 2016’dan itibaren vize serbestisine başlayabileceğini karara bağlamıştı. Avrupa Birliği, Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro vereceğini, sığınmacıların durumuna yönelik gelişmelere göre yardımları gözden geçireceğini de vurgulamıştı.

Vize sözü de var
AB’nin Türkiye’ye mülteciler konusunda verdiği vaatlerden biri de gerekli şartların sağlanması durumunda 2016’nın sonbaharında AB ülkelerinde vize serbestisinin sağlanması. Bu Türkiye’nin üyelik sürecinde uzun bir aradan sonra müzakereler yeniden başlayacağı anlamına geliyor. Rüşvet pazarlığı çerçevesinde AB-Türkiye müzakerelerinde ekonomik ve parasal politika konularını içeren 17. faslın 14 Aralık’ta açılmasına karar verildi. Bazı fasılların açılması için de hazırlıklar 2016’nın ilk çeyreğinde tamamlanacak.

AB, 7 Mart’ta Brüksel’de yapılacak mülteci zirvesi öncesinde Ege’de göçmen sayısının ciddi bir şekilde azaltılması için Türkiye’ye baskıyı arttırdı. Önceki gün Ankara’ya gelen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk “Sayı hâlâ çok yüksek” dedi. Tusk, “Türkiye’nin göç dalgasını yavaşlatmak için neler yapacağına kendisinin karar vermesi gerekiyor. Avrupa’daki birçok kişi için de en iyi metot bu mültecilerin hızlı ve geniş kapsamlı bir mekanizma ile geri gönderilmesi gerekiyor. Amacımız, mümkün olduğunca yasadışı göç akımını azaltabilmek, bir rakam üzerinde anlaşmadık” şeklinde konuştu.

Müzakere edilemez
Bu arada AB-Türkiye arasındaki mülteci pazarlığına İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden tepki geldi. Örgüt yaptığı açıklamada mülteci haklarının müzakere edilemeyeceğini vurguladı. Örgüt Türkiye ile AB’nin mülteci konusundaki anlaşmasını “kusurlu” ve Akdeniz’den mülteci akışı sorununa “potansiyel tehlike” içeren bir yanıt olarak değerlendirdi.

Kaynak: Birgun.net