Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin PYD’yi terörist olarak görmediğini açıklamasının ardından Washington’a “Ey Amerika, bu nasıl bir ortaklıktır ya?” ifadeleriyle yüklendi.
Erdoğan’ın tepkisine rağmen ABD’den arka arkaya “PYD’nin terörist örgüt olarak görülmediği” yönünde açıklamalar gelmişti.
Kaçak Saray’da düzenlediği Muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ey Amerika, siz bizimle beraber misiniz yoksa bu terör örgütü PYD’yle, YPG’yle mi berabersiniz? Ey Amerika siz bize ne PYD’yi bize tanıtabilirsiniz, ne PKK’yı tanıtabilirsiniz ne YPG’yi tanıtabilirsiniz” ifadeleriyle tepkisi bir kez daha dile getirdi.

‘KARŞIMIZDA SUSUYORLAR’
ABD’ye “DAİŞ’i de biliriz PYD’yi de biliriz ama siz bunları tanıyamadığınız için bölge kan içinde” diye yüklenen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nasıl ortalıktır ya? Biz böyle bakmıyoruz bunlara diyorlar bu nasıl bir anlayıştır. Ama siz bunları asla bilemediniz. Karşımızda susup, gıyabımızda farklı konuşuyorlar.”

‘ZAMANI GELDİ’
Erdoğan,” Artık kendi iç güvenliğimizin de parçası haline dönüşen Suriye meselesinde bizim, herkesin gayet haklı ve rasyonel bulduğu çözüm tekliflerimizin hayata geçirilme zamanı gelmiştir" ifadelerini de kullandı.

BM’YE TEPKİ
Suriyeli sığınmacılarla ilgili de konuşan Erdoğan, Birleşmiş Milletler’e (BM) de çatarak, “BM ‘kapınıza dayananları içeri alın’ diyor. Sen ne işe yarıyorsun? Bu kadar rahat bir şey ise şu ana kadar Irak ve Suriye olmak üzere üç milyon insanı evimize biz aldık. Siz ne aldınız? 300-500 kişinin hesabını yapıyorsunuz” dedi.


Toplantıda, CHP'nin fotoğraf krizine de değinen Erdoğan, "Türkiye kavruluyor, ana muhalefetin en önemli sorunu fotoğrafı kimin indirdiği" dedi. Cumhurbaşkanı, "Zaten o fotoğrafın sahibi sizin durumunuzu görmüş olsa, sizi orada 1 saniye tutmaz. 50 günde fotoğrafın kimin indirdiğini çözemeyenlerden, ülkeye katkı sunmasını beklemek imkânsız olur" şeklinde konuştu.


***

Davutoğlu ‘sinyal’ verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, teröre karşı Kandil’e yönelik aldıkları tedbirleri Suriye topraklarında da alabileceklerini söyledi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile düzenlediği ortak basın toplantısında soruları cevaplayan Ahmet Davutoğlu, şöyle konuştu: “Şu bilinsin ki, teröre karşı Türkiye içinde verdiğimiz mücadeleye eğer Suriye’den de (teröristlere) bir destek geliyorsa, ki geliyor; Türkiye’ye dönük herhangi bir tehdit olduğunda biz, Irak’a dönük aldığımız tedbirler, Kandil’e dönük aldığımız tedbirler neyse; Suriye terör odaklarına karşı da aynı tedbirleri alırız. Türkiye’ye saldırı düzenlediği için DEAŞ mevzilerini nasıl Koalisyon uçaklarıyla vurduysak ve Türkiye sınırları boyundaki DEAŞ mevzilerini top atışlarıyla nasıl hedef aldıysak, Türkiye’ye zarar veren her terör örgütüne de aynı muameleyi gösteririz. Dostlarımızdan da bizim yanımızda terör örgütlerinin karşısında olmalarını bekleriz.”

PYD tepkisi
Davutoğlu, Suriye’deki PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini ve örgüte destek vermeye devam edeceklerini açıklayan ABD’ye de tepki gösterdi. Davutoğlu, “PKK terör örgütüyse, PKK’nın uzantısı olan ve eğitimini Kandil’de alan, Kandil’den yönetilen PYD, YPG terör örgütü mü değil mi? Eğer birisi PYD ve YPG’nin terör örgütü olmadığını söylüyorsa ya Ortadoğu’daki gerçeklikten, ya Irak’tan Sincar üzerinden Suriye’ye sağlanan destekten ya Kandil’de eğitilen Suriyeli PYD’li teröristlerden habersiz demektir” dedi. Davutoğlu, bu kadar istihbarata rağmen PYD’yi terör örgütü kabul etmeyenlerin samimiyetinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Birgun.net