HABER MERKEZİ

Amerika Birleşik Devletleri'nde 8 Kasım'da gerçekleşecek olan ve ülkenin 58. Başkan'ını belirleyecek olan seçimler öncesinde yarış hız kesmeden devam ediyor.

Demokratların ve Cumhuriyetçiler'in önseçimleri esnasında süren rekabetin ardından Cumhuriyetçi Parti'de Senatör Ted Cruz, Vali John Casich, Senatör Marco Rubio, Eski Vali Jeb Bush ve İş adamı Donald Trump arasında süren yarışta Trump'ın Cumhuriyetçiler'in başkan adayı olması kesinleşti.

Öte yandan Demokratların aday adayları Dışişleri Eski Bakanı Hillary Clinton ve Senatör Bernie Sanders arasında süren yarışta ise henüz ipi göğüsleyen olmadı.

Seçimde iddiası Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti kadar olmayan diğer iki partiden Yeşil Parti'de ise önseçiminde Jill Stein, William Kreml, Sedinam Curry ve Kent Mesplay arasında geçen yarışta Jill Stein yarışı önde götüren isim.

Seçimde yarışacak diğer bir parti olan Liberteryen Parti'de ise önseçimi Gary Johnson kazanarak partinin başkan adayı oldu.

Tüm bu bilgiler ışığında ise ABD'de yer alan partiler ve güçlü adaylıklar üzerine Nisan ayında yapılan bir anketin sonuçları ise konuyla alakalı dikkat çekici sonuçlara sahip.

ABD'de parlamenter sistem olsa ne olurdu?

The Economist'te yer alan ankete göre, 22-26 Nisan tarihlerinde ülkenin dört bölgesinde (Kuzey, Ortabatı, Güney ve Batı) yapılan ankette, "ABD'de 435 koltuklu bir parlamento olsaydı seçimin güçlü adayları arasında koltuk dağılımı ve siyasi eğilimler nasıl olurdu?" sorusunun cevabı arandı.

Clinton seçimin birincisi

Seçimin en güçlü adaylarından olan Hillary Clinton, oyların %28'ini alarak 124 koltuğa sahip olacağı sonucu görüldü. Araştırma sonuçlarında Hillary Clinton'ın partisi Liberal Parti olarak adlandırıldı ve 'merkez sol' çatısı altında kendisine yer buldu.

Trump ve Sanders aynı oyları paylaştı

Öte yandan bu araştırmaya göre Bernie Sanders'ın 'sol' diye adlandırıldığı ve Sosyal Demokrat Parti adında toplam oyun %26'sını alarak 113 koltuklu bir seçim sonucuna sahip olacağı sonucu ortaya çıktı. Aynı oy oranına sahip olan Donald Trump'ın 'popülist' olarak nitelendirildiği ve "Halkçı Parti" olarak geçen seçim sonuçlarında ise Trump 112 koltuğa sahip oluyor.

Sağcılar en az oy oranına sahip

Öte yandan seçim çalışmalarında adından söz ettiren diğer iki adaydan John Kasich ise araştırmada 'merkez sağ' eğilimi ile Muhafazakar Parti olarak adlandırılan partiyle oyların %8'ini aldı. Kasich bu sonuçla 37 koltuğa sahip oldu.

Diğer aday Ted Cruz ise Hristiyan Koalisyon Parti adı altında sağcı parti olarak oyların %11'ini alıp 49 koltuğa sahip oldu.

Kaynak: Birgun.net