ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - WASHİNGTON
@omursahin

Viyana’da toplanan Suriye Temas Grubu’ndan Cenevre Barış Görüşmeleri’ni yeniden başlatacak bir mutabakat çıkmazken, ABD'nin 2014'e kadar Suriye politikasındaki en etkili isimlerinden olan Şam Eski Büyükelçisi Robert Ford, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Washington ve müttefiklerinden, kendisine karşı askeri müdahale olmaksızın iktidardan inmeyeceğini ifade etti.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde, “Suriye’de Savaş: Krizi Hafifletmek İçin Sonraki Adımlar” başlıklı oturumda senatörlerin sorularını yanıtlayan Robert Ford, Suriye hükümeti üzerinde daha büyük bir askeri baskı olmaksızın, anlaşmalı olarak iktidardan çekilmesi mümkün değil, dedi. Esad’ın Rus müdahalesiyle güçlendiğinin altını çizen Ford, “Rus müdahalesi anlaşma ihtimalini engelledi” şeklinde konuştu. Bu esnada, ABD’nin değişen politik tutumu nedeniyle silahlı muhalefet için tutarsız görüldüğünü söyleyen Ford, 2017 başında koltuğundan kalkacak olan Obama’nın, “silahlı muhalefet konusunda bir politika değişikliği yapıp yapmayacağını bilmediğini” söyledi, “Bildiğim, politikaların alandaki sonuçları” dedi.

Ford, bir soru üzerine ABD’nin, Suriye’de, iki yıl öncesine kıyasla, daha az avantajı olduğunu ifade etti. “Ruslar’ın Suriye’de avantajını artıran savaşçı güçleri var. İranlıların avantajını artıran savaşçı güçleri var” dedi.

ABD’nin şu anda Suriye’de krizi hızlıca hafifletmek için yapacağı pek fazla şeyinin olmadığını belirten Ford, Obama yönetiminin Suriye’de radikallere katılımı azaltmak için yapabilecekleri arasında, Türkiye ve Ürdün’e sınırları mültecilere açmaları konusunda baskıyı da saydı. Türk sınır muhafızlarının sınırı geçmek isteyen mültecilere ateş açtığını hatırlattı, “Bu tür durumların sonlanması için ısrarcı olmalıyız” dedi.

Oturumda, Donald Trump’ın karşısında başkan adaylığı için yarışan ancak martta yarıştan çekildiğini açıklayan Florida Senatörü Marco Rubio da bulundu. Ford, Rubio’nun, Suriye’de Kürtlerin amacının ‘devlet kurmak’ olup olmadığını ve YPG’nin PKK ile ilişkili olup olmadığını sordu. Ford şöyle yanıtladı: “Kesinlikle o boşluğu (Menbic) almak ve devamlılığı olan bir bölge yaratmak istiyorlar. YPG, PKK bağlantılıdır. Orada faaliyet gösteren başka gruplar da var. Hem IŞİD’le hem de Esad’la savaşıyorlar. YPG’nin aldığı türden bir desteği hiçbir zaman almadılar. Kürt milislerin aldığı yakın hava desteğini almadılar. YPG’nin, Amerika’nın IŞİD’e karşı stratejisinin, yeri doldurulamaz bir unsuru olduğuna inanmıyorum.”

Türkiye sınırını kapatmak için çalışıyoruz

Obama’nın ilk döneminde, Dışişleri Müsteşar Yardımcılığı görevi yapan Tamara Cofman Wittes ise diplomasinin tek başına Suriye’de savaşı bitirmek için yeterli olmayacağını söyledi. Suriye’nin kuzeyinde yerel sivil toplum kuruluşlarına Türkiye sınırı üzerinden destek verildiğini belirten Wittes, “Ve bildiğiniz gibi, o sınırı, cihatçıların girip çıkmalarını engellemek amacıyla kapatmak için çok sıkı çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: Birgun.net