ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili belgeleri titizlikle incelediklerini ve yurt dışına kaçmasından endişe duymadıklarını söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 13 Ağustos’ta, Fethullah Gülen’in yurt dışına kaçmaması için ‘tedbiren’ tutuklanması talebiyle ABD’ye başvuruda bulunmuştu.


Düzenlediği günlük basın toplantısında konuşan Toner, Gülen’in yurt dışına kaçmasını engelleyen mekanizmaların bulunduğunu söyledi.
Gülen’in, Türkiye’de müebbet hapis istemiyle yargılanmaya başladığını hatırlatan sözcü, şöyle konuştu: “Bu süreç, herhangi bir siyasi süreçten bağımsızdır, Türkiye’de olanlara dair duygusal herhangi bir tepki değildir. Türkiye’yle aramızdaki iade anlaşmasının yasal gereklerinin bir parçasıdır. Gülen’le ilgili belgeleri incelemeye devam ediyoruz, karardan önce tüm kanıtların incelenmesi gerekiyor, talebi değerlendirmeye devam ediyoruz. Basmakalıp sözler söylemek istemiyorum ama bu sıra dışı bir vaka, genelde iade talepleriyle ilgili bu kadar detay açıklamayız fakat Türkler de bu konuda çok açık konuştular. Ancak eldeki malzemeleri çok dikkatli incelememiz gerekiyor, biz de öyle yapıyoruz.”
Görüşmeler sırasında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Gülen’in iade meselesini de konuştuğu fakat buna rağmen ABD’nin Gülen’i gözaltına almadığı hatırlatılan Toner, şu yanıtı verdi: “Hakkında hüküm verilene dek yasal eyleme geçilmeyecek.”

Kaynak: Birgun.net